Företagare går in i politiken

Vi träffades på Hugos över en lunch just före påsk. Henrik Persson kom in från en trädgård där han klippt äppelträd åt en kund. Han sträckte på sin långa kropp och gnuggade lite på skulderpartiet.

Krönika 29 april 2022 12:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

 

– Massören jag går till känner direkt vilken säsong jag är inne i. Är det trädsäsong så är det axlar och skuldror som hon får försöka mjuka upp och är det stenläggarsäsong så är det här i vekryggen som det värker och ömmar, sa Henrik och tryckte sina händer lätt mot svanken.

Han driver sedan ungefär 20 år tillbaka firman Perssons Villa, mark och trädgård AB i Finspång. Tillsammans med de fyra medarbetarna i företaget så åtar sig Henrik trädgårdsuppdrag av olika slag. Firman går bra, jobb finns bokade ett år framåt och omsättningen är god.

Henrik Persson kontaktade mig sedan han läst några av artiklarna i Folkbladets serie om de yngsta kandidaterna på partiernas listor inför kommunvalet i Finspång i höst. Han anade ett annat perspektiv än just ålder när han läste om kandidaterna.

– Jag ser framförallt hur allt fler entreprenörer och företagare tycks vara på väg in i politiken; utöver de som redan finns där. Jag tror att det är en viktig sak. Jag är ju själv företagare och känner igen mig själv och min attityd hos andra företagare. Vi vill gärna sätta spaden i marken så fort det går så att säga. Vi förstår med ryggmärgen att vi arbetar för kunder och inte för oss själva och vi vet att man behöver fatta beslut och komma till avtal och kontrakt om det ska hända nåt, sa Henrik Persson till mig där vi satt i den trevliga och välbesökta lunchkrogen och åt fisk och järpar.

Henrik Persson är inte bara intresserad av vad andra gör i politiken I årets kommunval gör han debut som kandidat för Socialdemokraterna. Han står som artonde namn på valsedeln. Med tanke på att Socialdemokraterna nu har 17 mandat och att de nationella opinionssiffrorna just nu ligger ganska mycket högre än valresultatet 2018 så borde det innebära att Henrik Persson kommer att bli invald som ordinarie ledamot i fullmäktige; eller i vart fall som första ersättare. Men Henrik Persson är inte riktigt nöjd med att stå så långt ner på listan. 

– Jag blev medlem för ungefär tre år sedan och Socialdemokraterna är ett stort parti med många medlemmar som varit aktiva i väldigt många år. Så är det och jag har stor respekt för det. Men jag är ju en sån som vill få spaden i marken och få en chans att så snabbt som möjligt kunna påverka och göra skillnad. Så jag kommer att bedriva en aktiv valrörelse där jag hoppas på att få många personröster som kanske kan få mig att komma högre upp på listan och på sätt ge mig en chans att få mer uträttat i politiken, sa Henrik Persson. 

Han är ingen socialdemokratisk nybörjare. Alltsedan uppväxten i Viggestorp har han genom sin far Stefan Pettersson och faster Ulla Johansson levt nära pappershögar med fullmäktigehandlingar och nära det dagliga politiska hantverket i den nästan alltid regerande socialdemokratin.

– Politiken även i Finspång präglas ju nu för tiden av alltmer samarbete mellan partierna. Det sporrar mig när jag ser hur entreprenörer och företagare blir allt vanligare. Vi har till exempel Mikael Wallin i Liberalerna, Kristin Yderfors i Centerpartiet, Malin Fritiofsson i Vänsterpartiet, Andreas Ramlöv i Centerpartiet men också ålderspresidenten i fullmäktige Carl-Gustaf Mörner i Moderaterna som känner företagandets villkor in på bara huden, sa Henrik Persson.

Bra kommunalråd som till exempel Stig Andersson (S) i Finspång hade samma resultatfokus som framgångsrika företagare. Stig var fokuserad på att Curt Nicolin gymnasiet skulle utvecklas, att Arena Grosvad och en ny väg till Norrköping skulle byggas. Tre viktiga framgångar för Finspång.  Hur tänker Henrik Persson om det?

– Jag ser gärna ett liknande starkt fokus på tomtmark för bostäder och företagande, på trygga och bra boenden för äldre och på skolor och förskolor med hög kvalitet. Det är så vi kan växa och utvecklas. Framförallt krävs snabba beslut i klara lägen. Det ska inte ta uppemot sex år innan en förskola i Lotorp som brinner ner ersätts av en ny förskola, sa Henrik Persson.

Hans liv är välfyllt skulle man kunna säga. Utöver företagandet är han nämndeman i tingsrätten, deltidsbrandman, fyrabarnsfar, ┣sambo┣och villaägare på Tegelbruket. Och nu alltså snart politiker. 

– Alla som känner mig eller vet vad jag har gjort i livet vet att om jag tar mig för saker så händer det saker. Jag vill att det ska hända saker för Finspång i Finspång. 

 

 

 


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Widar Andersson: Josefina, Tito och kusinen

Profilbild

Widar Andersson: Ny serie om de äldstas politik inför valet i Finspång

Profilbild