Del ett av denna artikel var införd i Folkbladet 19/3
Nyligen besökte jag Föräldrahuset i Grytgöl. Det var rektorn för skolan i Grytgöl Kristian Strimark som satte mig på spåret när han berättade att barnen som har gått hos dagbarnvårdarna i Föräldrahuset som små har läst mycket sagor och haft mycket språk med sig in i skolan.
Finspångs kommun har fattat beslut om att Föräldrahuset - där fyra dagbarnvårdare delar på tre tjänster i den pedagogiska omsorgen för runt 15 barn - ska läggas ner. Varför stänga något som tycks vara bra, tänkte jag och åkte dit och träffade dagbarnvårdarna Marianne Pettersson och Anna Furufrid.
Verksamheten i Föräldrahuset, vid skolan i Grytgöl, har varit igång sedan slutet av 1990-talet. Grytgöl är ett föreningsdrivet samhälle. Det var Föräldraföreningen (numera Framtidsföreningen) som såg till att flera dagbarnvårdare kunde flytta sina verksamheter från hemmet och till den gemensamma arbetsplatsen i den då tomma lärarbostaden alldeles invid Grytgöls skola.
– Vi vet inte mer än att verksamheten ska upphöra 30 juni och att barnen ska erbjudas platser i Ljusfallshammars och Sonstorps förskolor istället, berättade Marianne Pettersson.
Under de dryga tjugo år som Föräldrahuset har varit i drift har det då och då dykt upp ifrågasättanden av verksamheten från kommunens sida. Många av diskussionerna har gällt lokalens kvalitet och tillgänglighet. Vilket inte är så konstigt. Verksamheten har växt fram organiskt utifrån lokala behov av god barnomsorg. Lokalen är i grunden en lägenhet där en lärarfamilj en gång i tiden har bott. Regler och krav för offentliga lokaler som tillkommit under årens lopp har nog inte alltid kunna få fullt genomslag i Föräldrahuset.
– Diskussionerna med kommunen har dock alltid slutat bra och senast nu så installerade kommunen en ny ventilationsanläggning. I övrigt sköter vi lokalerna själv, vi städar och målar och underhåller och fixar till allteftersom, sa Marianne och Anna.
Lokaler sänder alltid budskap till de som vistas där. Jag har varit i skollokaler som är så bedrövliga att de sänder ut budskap om att de som finns där är oviktiga och inte så mycket att bry sig om. Föräldrahuset i Grytgöl har en helt annan aura. Så fort jag steg in i den lilla hallen kände jag mig välkommen och trygg. Det är ingen slump att det är på det viset. De fyra kvinnorna som arbetar på Föräldrahuset är erfarna och har gedigen skolning om vad som är viktigt i barns uppväxtvillkor.
– Först kommer tryggheten. Känner du dig inte trygg så kommer inget annat att bli bra heller. Vi lägger därför mycket tid och kraft på att ha en lugn och fin miljö i verksamheten, berättade Marianne Pettersson och hela hennes uppenbarelse utstrålade samtidigt just lugn och trygghet.
Föräldrahuset är en "Pedagogisk verksamhet" som regleras i Skollagen. Skolverket skriver på sin hemsida: "I förskola och fritidshem ska det finnas högskoleutbildad personal, till exempel förskollärare. I pedagogisk omsorg ska det finnas personal med utbildning eller erfarenhet som gör att de kan tillgodose barnets behov av omsorg och en god pedagogisk verksamhet." Förskolor och fritidshem styrs av läroplaner. I en pedagogisk omsorgsverksamhet ska läroplanen vara "vägledande".
– Vi följer läroplanen och vi har också en egen verksamhetsplan där vi planerar utbildningsinnehållet. Vi samarbetar mycket med skolans Fritidshem och vi har en fin dialog med lärarna i Förskoleklassen på skolan för att vi ska veta vilka förväntningar de har på barnen. Närheten till skolan ger ju fantastiska pedagogiska möjligheter. Vi får vara på skolgården med våra barn när det passar och man blir helt varm i hjärtat när man ser hur eleverna i årskurs sex leker och stojar och sjunger med våra småbarn, sa Anna Furufrid och log med hela kroppen.
Men nu ska det alltså läggas ner. Eller? Politikern har sagt att de ska kunna "möjliggöra" om någon privat aktör vill ta över. Ljusfalls friskola har anmält intresse. Anna, Marianne och deras två kollegor Kristina Fransson och Linnea Greve vet inte vad som händer i de diskussionerna.
– Vi har ingen förskollärare på Föräldrahuset. Vilket gör att kommunen anser att barnen i Grytgöl inte får en likvärdig utbildning. Så står det i nedläggningsbeslutet, sa Anna Furufrid.
Jag hoppas verkligen att kommunen har bättre argument än så för att avveckla barnomsorgen i Grytgöl. Om det anses att tillvaron i kommunen blir mer likvärdig om Föräldrahusets omsorg läggs ner då undrar jag på allvar vad likvärdighet egentligen är för något?