Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Fokus på Finspångs trygghet och ekonomi

Ulrika Jeansson, Frida Granath och Hugo Andersson har ledande roller i kommunpolitiken i Finspång. Idag får de ett prisvärt tips om hur det är att leva i Finspång.

Ulrika Jeansson, Frida Granath och Hugo Andersson har ledande roller i kommunpolitiken i Finspång. Idag får de ett prisvärt tips om hur det är att leva i Finspång.

Foto: Magnus Johansson

Krönika2021-07-20 12:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Finspångs kommun tappar 22 placeringar i det som förmodligen är Sveriges största undersökning om var någonstans i Sverige det är bäst att leva. Enligt denna undersökning så placerar sig 235 av landets 290 kommuner före Finspång!

Tidskriften Fokus har alltsedan starten 2005 presenterat en rankinglista över var i alla Sveriges 290 kommuner som det är bäst att bo. På senare år har undersökningen vidgats och rankinglistan mäter nu var det är "bäst att leva."  Finspång har gått lite upp och ner på listan under årens gång. 2018 gjorde till exempel Finspångs kommun ett hopp uppåt med lite drygt 50 placeringar och hamnade därmed klart i den övre halvan av de svenska kommunerna. Åren är dock inte helt jämförbara med varandra. Från 2019 och framåt har som sagt "bäst att bo" istället blivit "bäst att leva" vilket innebär att en rad flera parametrar ingår i undersökningen. Enligt Fokus bygger året undersökning om i vilken kommun det är bäst att leva på inte mindre än 365 statistiska sammanställningar och större kommunrankningar. Utifrån dessa uppgifter har Fokus ställt samman hur kommunerna presterar i tolv olika huvudkategorier. "Totalt handlar det om 103820 mätpunkter", skriver tidningen i en omfattande faktaruta. 

De kategorier som används är bland annat uppgifter om hur kommunerna klarar Agenda 2030-målen, jämförelser av kommunernas arbetsmarknad, bostäder, demografiska utveckling, kommunens ekonomiska förutsättningar, miljöfaktorer, sociala förhållanden, trygghetsaspekter, utbildning och mått på hur bra äldreomsorgen fungerar. Tidningen skriver: "Resultaten inom var och en av de 365 listorna har i de flesta fall relaterats till kommunernas genomsnitt och poängsatts utifrån positiv respektive negativ avvikelse. Vid jämförelsen av bostadspriser har det omvända sättet använts: hur nära man är kommunsnittet för att få ett mått på »prisvärdhet«. Resultaten på respektive område har viktats för att inte en delfaktor ska slå igenom för mycket." (Vilket i årets undervisning bland annat illustreras av att vinnarkommunen i den sammanvägda totalrankingen (Lomma i Skåne vinner för andra året i rad) kan vinna även fast man hamnar på sista (290) plats i delrankingen för äldreomsorg.) Det handlar alltså enkelt uttryckt om en poängsättning av hur kommunen klarar sig jämfört med de 289 andra kommunerna. 

Det går inget vidare för den östra länsdelens kommuner i Fokus undersökning. Söderköping är i och för sig jämförelsevis klart mycket bättre att leva i enligt Fokus. Söderköping är på plats 84; en bra placering i den övre tredjedelen av kommunlistan. Men likafullt ett litet ras från plats 57 som Söderköping knep i förra årets undersökning. Norrköping landar på plats 199 - minus 49 placeringar sedan 2020) och Valdemarsvik kniper plats 243; visserligen ett lyft på 33 placeringar från fjolårets riktigt usla placering men alls inte bra naturligtvis. 

För de styrande i Finspång borde Fokus undersökning vara en guldgruva. En digital prova-på-prenumeration kostar bara 1 (en) krona för tre sommarmånader! För denna billiga penning får kommunen in ett gediget, väl hopsamlat faktamaterial där tunga kommunala ansvarsområden granskas. Finspång ligger framförallt dåligt till när det gäller Kommunal ekonomi (plats 244 av alla kommuner), Trygghet (243) och Arbete/Inkomst (215) medan det ser något bättre ut när det kommer till Utbildning (125) och Äldre (111). Ekonomin och tryggheten behöver stärkas rejält i Finspång.