Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Finspångs politiker förhandlar för en "stor koalition"

Socialdemokraterna lär kunna fortsätta att regera i Finspång, trots att partiet tappar ett mandat jämfört med valet 2018.

En bild från valdebatten i Rejmyre den 23 augusti i år. I mitten Mats Annerfeldt (S) och till höger om honom Inge Jacobsson (M). Det nya styret i Finspång? Så kan det mycket väl vara.

En bild från valdebatten i Rejmyre den 23 augusti i år. I mitten Mats Annerfeldt (S) och till höger om honom Inge Jacobsson (M). Det nya styret i Finspång? Så kan det mycket väl vara.

Foto: Nathalie Pettersson

Krönika2022-09-22 12:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Till skillnad mot i Norrköping där Moderaterna med Sophia Jarl i spetsen just nu utreder och förhandlar om det är möjligt att få till en majoritet tillsammans med SD, så finns enligt vad jag vet inga sådana planer inom något av partierna i Finspång.Som mandaten ligger så är det också lite trögare i portgången för maktskifte i Finspång. Moderaterna tappade ett mandat och har nu sju medan SD vann två och gick upp till tio. 17 mandat kommer man dock inte så långt med. Leker vi med tanken att KD ansluter så har utmanarna 19 mandat. Det behövs i vart fall tre mandat till. Vare sig Liberalerna eller Centerpartiet är dock intresserade av ett politiskt samarbete där SD ingår. Så Socialdemokraterna står sig fortsatt starka.

Men den koalition som styrt Finspång under den gångna mandatperioden räcker inte till längre. Socialdemokraterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna kommer når nu bara upp till 21 mandat av de 45 som finns i fullmäktige. De 22 mandat som S, C och KD hade tidigare är i och för sig inte heller en majoritet. Men i det gamla fullmäktige fanns Miljöpartiet representerat med ett mandat; ett slags nödfallskärm i fall alla övriga partier - från V och till SD - gick samman mot de styrande partierna. I det nya fullmäktige finns inte Miljöpartiet representerat. 

Kommunpolitiken är annorlunda än rikspolitiken. I kommunens "regering" (kommunstyrelsen) är ofta alla partier i fullmäktige representerade; ett slags samlingsregering skulle man kunna säga. Fast ändå inte. Det viktiga i Finspång är, likt i andra kommuner, att den partigrupp som styr har en majoritet i kommunstyrelsen. I Finspångs fall innebär det att den styrande koalitionen behöver ha sex platser för att ha majoritet. Och för att få sex platser i kommunstyrelsen behövs minst 22 röster i fullmäktige när ledamöter och ersättare väljs till nämnder och styrelser. Valet av ny kommunstyrelse sker den 19 oktober. Så partierna har en knapp månad på sig att få ihop ett nytt samarbete som i vart fall får ihop 22 mandat.Sannolikt kommer det att gå fortare än så. Enligt vad som susar i vassen så möter S just nu i dagarna de eller det partiet som man kommer att samregera med.

Socialdemokraterna har ett antal olika alternativ. De tre partierna som har styrt tillsammans under den nu upplupna mandatperioden har, enligt vad de säger till mig, trivts bra ihop. Ulrika Jeansson, Frida Granath, Kristin Andersson och Hugo Andersson har haft bra personkemi och inga större konfliktungar har förekommit. Så vore det inte för socialdemokraternas försmädliga mandattapp så talar mycket för att man kört på med samma uppställning fram till 2026. Nu blir det dock och som sagt inte så. 

Antingen lyfter man in ett parti till i styret. I så fall blir det Liberalerna som gjorde ett bra val; Finspångsliberalerna ökade med ett mandat och därmed gör Elisabeth Rehn comeback i kommunpolitiken. Vid sin senaste sejour skrev hon in sig i historieböckerna. Då var hon gruppledare för Vänsterpartiet. 2008 - mitt i mandatperioden - tröttnade hon på Socialdemokraternas samarbetsovilja och gick ihop med de fyra borgerliga partierna i den dåvarande Alliansen. Och plötsligt var S för första gången sedan rösträtten i minoritet och fick lämna ifrån sig makten. 

Eller så kan man tänka sig att KD lämnar och Liberalerna stiger in i deras ställe. Då nås de magiska 22 mandaten. Men finns det någon nödfallskärm om det skulle hetta till på allvar i fullmäktige?

Mats Annerfeldt som har siktet inställt på att träda in i partivännen Ulrika Jeanssons ställe som ordförande i kommunstyrelsen säger till mig att det finns ett stort "egenvärde i att flera partier styr tillsammans." Fler perspektiv och fler nätverk och fler sociala miljöer blir representerade. Man skulle också kunna tänka sig att S och C fortsätter att styra ihop och kompletterar med Vänsterpartiet. Det blir 23 mandat.

Inge Jacobsson är gruppledare för Moderaterna. Han bor i Rejmyre; en del av kommunen där SD går mycket starkt. Inge Jacobsson kan känna en viss press på att kunna visa upp en framgång; särskilt nu när det går lite bakåt och SD bara växer. En styrelsemodell som börjar bli allt populärare i kommunerna är att S och M samregerar. En "stor koalition" som tysken säger. Skulle det bli så i Finspång når man 23 mandat. Så tror jag att det blir. Valets segerherre Torgny Maurer (SD) får bida sin tid. "Vi har inte bråttom", sa han till mig.