Nu i början av 2020-talet har Finspång knappt 22 000 innevånare. Det går nedåt. Inte på något katastrofalt sätt. 22 000 gör Finspång till en hyfsat stor kommun i Sverige. Men det går nedåt. Den enkla - och förmodligen mest riktiga - förklaringen är att det har skett eftersom det har varit möjligt. Det har steg för steg blivit möjligt för fler att utbilda sig, möjligt att göra lite mer självständiga livsval och möjligt och vanligare att pendla in till jobb i Finspång från Norrköping, (Svärtinge) och Linköping och från andra orter. Vägarna, bilarna och bussarna har blivit bättre och bekvämare. När något blir mer och mer möjligt så blir det också mer och mer vanligt förekommande. Givet förstås att det som blivit möjligt också är tillräckligt lockande för tillräckligt många människor. Vilket pendlingen in till jobben på Finspångs industrier har blivit.
Finspång erbjuder en stor och dynamisk arbetsmarknad. Finspång som arbetsort har utvecklats enormt under det senast halvseklet. Finspång som bostadsort har inte samma möjlighetslockelse.
Under mina närtida samtal med förtroendevalda politiker från partierna i Finspång står det dock klart som korvspad att den politiska blicken i de flesta partierna är fäst vid uppgiften att invånarantalet ska växa tämligen raskt och stort.
En av de jag talat med är Kristin Andersson som är aktiv i Kristdemokraterna och har uppdraget som socialråd i den styrande koalitionen med S och C. Kristin är i grunden en sann entreprenör med ett stort samhällshjärta som tagit med sig många klokskaper in i det partipolitiska.
”Man måste "vara klädd" för det man ska göra. Det är då det blir roligt”, sa Kristin Andersson, när vi sågs tidigt i vintras.
Med ”klädd” menar hon kort sagt att veta vad man håller på med, ha kunskaper, vara inläst och vara iklädd de verktygsbälten som krävs för att kunna påverka samhällsutvecklingen åt det håll man önskar.
Den politiska analysen i Finspång är att Finspångs invånarantal endast kan växa om det finns lättillgängliga och attraktiva fastigheter och tomter innanför kommungränsen. Finspång håller därför på att ”klä sig” med bygglov, tomter, service, bättre grundskolor och förskolor i toppklass i de lägen där folk vill ha dem.
Centerpartiets kommunalråd Hugo Andersson har verkligen järnkoll på vilka kläder som Finspång behöver för att nå upp till visionen om 30 000 innevånare år 2035.
”Vi ska bli 8000 fler än idag vilket betyder att ett par tusen människor om året behöver flytta in. Vi har nu ganska mycket byggbar mark och färdiga detaljplaner för bostäder och verksamheter på flera olika platser i kommunen, berättade Hugo för mig när vi sågs i våras.
Det verkar nu ha lossnat för Norrköpingsföretaget som vill bygga uppemot 100 boenden i Melby, vid avtagsvägen från riksväg 51 till Rejmyre. Stationsområdet och Lasarettsområdet i Finspång, privata fastighetsägares omvandling av kontor till lägenheter i Centrum, möjligheterna att bygga attraktiva bostäder i de norra kommundelarna "med pendlingsavstånd till Sergels torg" och det möjligen ökande intresset av att bygga bostäder vid Vistinge, en bit in på Rejmyrevägen och planerna för det gamla Folkets Parkområdet och utpekade tillväxtområden i Sonstorp, Hällestad, Ljusfallshammar och Rejmyre, är något av allt det som Hugo Andersson nämner för mig där i köket i Skäftesfall.
En annan viktig detalj i Finspångs nya kläder tog Lilibet Gustafsson som är ordförande för Vänsterpartiet upp med mig när vi sågs i början på maj.
– Det är så härligt att ha fått vara med om att få dra igång Pride i Finspång. Hatet och hotet förbleknar när jag känner hur mycket kärlek och medmänsklighet det finns i Finspång, sa Lilibet Gustafsson och log i kapp med kvällssolen.
Öppenhet och tolerans hand i hand med ordning och reda är solklart ovärderliga värden för en kommun som vill växa genom utsocknes inflyttning.
S-ordföranden Mats Annerfeldt är inne på liknande tankegångar som Hugo och Lilibet när han pläderar för ett ”folkligt centrum.”
– Vi behöver bygga mycket bostäder i centrum. Mer folk betyder fler möjligheter och ökade chanser till ett folkligt centrum, sa Mats Annerfeldt då vi sågs sent i våras.
Mikael Wallin är ordförande och gruppledare för Liberalerna i Finspång.
– Där vill vi verkligen göra skillnad, sa Mikael Wallin till mig tidigt i somras då vi bland annat talade om behovet av bättre grundskolor.
Finspång byter om. Det är bra. Kanske blir det möjligt.