Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Finspång går i bräschen för vindkraften

I förra veckan var jag debattledare då vindkraftsmotståndarföreningarna Rättvisa vindar i norra Östergötland och Bevara Kolmårdsskogen bjöd in politikerna i Norrköping till debatt i Hörsalen mitt i stan.

Inge Jacobsson är gruppledare för Moderaterna i Finspång.

Inge Jacobsson är gruppledare för Moderaterna i Finspång.

Foto: Christer Andersson

Krönika2022-05-13 15:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det var mycket folk i salen och en bra debatt. Som läget ser ut för tillfället så finns det ingen majoritet bland Norrköpingspolitikerna för att använda sitt veto för att stoppa Holmens vindkraftsplaner i Simonstorp.

I Finspång är - eller kanske ska man säga var - läget helt annorlunda. En del av Holmens vindkraftpark är belägen i Finspångs kommun. I publiken i Hörsalen fanns Inge Jacobson, moderat veteranpolitiker från Finspång. Han berättade för mig att politikerna i Finspång - på moderat initiativ - hade "beställt Holmens ansökningshandlingar från Länsstyrelsen för att med dem som underlag hålla en omröstning i fullmäktige för att säga nej." Finspångs politiker planerade således att använda det så kallade vetot mot vindkraften. Men så blev det inte. Samma kväll som vindkraften debatterades i Hörsalen i Norrköping så beslutade sig Holmen för att dra tillbaka sin ansökan om att bygga vindkraft i Finspångs kommun. Det gäller hela området som kallas för Högsjön utanför Igelfors och även de vindkraftverk som står på Finspångs-sidan i området Klintaberget utanför Simonstorp.

Nils Ringborg som är talesperson för Holmens vindkraft säger i en kommentar till Radio Östergötland att man drog tillbaka sion ansökan för att ge politikerna i Finspång möjlighet att i "lugn och ro" arbeta med den "vindbruksplan" som man bestämt sig för att ta fram. Det är ett bra beslut av Holmen som i sin tur bygger på ett bra beslut av Finspångs kommun. 

Det är ett klokt och starkt åtagande av Finspångs kommun. Givet den maktställning som kommunerna har i Sverige när det gäller markanvändningen i den egna geografin så behöver kommunerna se till att på allvar ha arbetat sig igenom de svåra frågorna om var någonstans i kommunen som man anser att det är vettigt och rimligt att bygga och driva vindkraftverk. Att Finspång med de begränsade resurser som en medelstor kommun har, åtar sig att skapa en vindbruksplan är lika hedrande som förpliktigande.

Finspång går här i bräschen på ett samhällsnyttigt sätt. Tillståndsbyråkratin för vindkraft, gruvor, elledningar, kärnkraft och allt mellan himmel och jord är extremt fördyrande för skattebetalarna och ångestskapande för närboende till eventuella projekt. Därför är det hatten av för Finspångs vindbruksplan. 

Karta: Finspångs kommun