Gamla Finspångs köping utgjorde 0, 007 procent av Sveriges yta och var en plats där det 1968 gick tre innevånare per telefon och där det vid årets slut fanns 5 171 registrerade personbilar. Finspångs köping speglade Sverige "socialt, ekonomiskt och kulturellt"; det hävdade i vart fall författarna till boken "A bit of Sweden - en bildberättelse om Finspång" som 1968 gavs ut av förlaget Gullersproduktion AB i Stockholm. 1968 hade köpingen tre år att vifta på innan sammanslagningen till Finspångs kommun var ett faktum 1971. Samma år slog även grannkommunerna Hävla och Hällestad igen sina böcker och förenades med den gamla köpingen i den nya kommunen Finspång.
Den på sin tid världsberömda fotografen Kåwe Gullers och hans son Peter Gullers står för bilderna i den nätta lilla boken om Finspång, en del av Sverige. För texterna ansvarar näringslivsjournalisten Robert Rock. Förra fredagen den 23 juli publicerade vi en inledande artikel utifrån den fina boken om Finspång. En hel del av det som skildras från Finspång 1968 är sig likt även idag; 53 år senare. Främst av likheter är förstås att två stora industriernas ekonomiska betydelse för Finspång. Gränges (Metallverken) och Siemens (STAL-LAVAL) finns kvar och investerar och anställer en stor mängd kvalificerade medarbetare.
I det politiska har det emellertid förändrats en hel del. Under rubriken "Kommunal enighet" berättas det i boken från 1968 om att de kommunala utgifterna bestäms av en fullmäktigeförsamling som består av "25 socialdemokrater, 2 kommunister, 4 folkpartister, 3 centerpartister, 5 högermän och 1 representant för Kristlig Demokratisk Samling. Jag vet inte om uppgifterna är helt korrekta; när jag adderar antalet politiker så får jag det till 40? Borde det inte vara ett udda antal för att undvika oavgjort i voteringarna? Å andra sidan; med en sådan massiv majoritet för Socialdemokraterna - 25 mandat mot 15 för de fem övriga partierna - så behövdes väl inga voteringar! Och behövdes det några voteringar i någon fråga så genomfördes de på den socialdemokratiska fullmäktigegruppens interna möte. Partiet bestämde. Så var det på den tiden. Dagens fullmäktige i Finspång har 45 mandat varav Socialdemokraterna har 17 medan de övriga sju partierna förfogar över 28. Socialdemokraterna styr dock fortfarande men nu i minoritet. Tillsammans med Centerpartiet och Kristdemokraterna har Socialdemokraterna i den styrande partigruppen 22 mandat. "Enigheten" i kommunpolitiken hyllas i boken från 1968: "I motsats till i riksdagen fattas emellertid de kommunala besluten i Finspång nästan undantagslöst i enighet." Min bild är att den där enigheten till stora delar finns kvar i den politiska församlingen.
Bokens textmakare Robert Rock berömmer den fina parlamentariska traditionen i Finspång även för att den "under en lång period försåg riksdagens andra kammare med inte mindre än två av dess tre talmän." Dessa två var "jordbrukaren och högermannen" Martin Skoglund i Doverstorp och "socialdemokraten och metallarbetaren" Fridolf Thapper. På den rikspolitiska fronten är det mer tunnsått med framgångarna för Finspång nuförtiden. Det är ett bra tag sedan Finspång ens hade en riksdagsledamot. Kan det vara något på gång inför valet 2022 månne?
Samarbetsandan i köpingen Finspång lyfts fram vid flera tillfällen i boken från Gullersfotograferna. Ett fint fotografi visar åtta män som med allvarliga och koncentrerade miner sitter runt en skiss av det nya Finspångs centrum som planerades vid den här tiden. De åtta männen presenteras så här: "I Plankommittén överlägger stadsarkitekt Jan Grönqvist, köpingfullmäktiges ordförande Torild Lindvall, STAL-LAVALS verkställande direktör Carl Larsson, kommunalrådet Peter Forsman, biträdande stadsarkitekten Rune Kindblom, Svenska Metallverkens platschef disponent Harald Törnblom, byggnadschef Torsten Blomqvist och byggnadsnämndens ordförande Manne Öberg."
På en motsvarande bild idag skulle det vara betydligt fler kvinnor naturligtvis. Men samarbetsinriktningen står sig stark i dagens Finspång. Samarbetet i näringslivrådet och i dess nyliga ersättare Tillväxt Finspång samlar politik, tjänstemän och företagsledare även idag. Styrelsen för den "kommunala friskolan" Curt Nicolin gymnasiet är också en viktig generator för obyråkratiskt samarbete mellan skolans alla små och stora ägarföretag och kommunens tjänstemän och ledande politiker. I nästa krönika blir det böland annat läsning om Finspångs "frodiga spargrisar."