Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Finspång bör lyssna på den gamle personaldirektören

Tidigare i veckan samlades de folkvalda i Finspång till ett ordinarie fullmäktigemöte. Jag lyssnade på mötet under tre timmar.

Per-Olof Strandberg (M) riktade sund kritik mot sättet att styra skolan i Finspång. Styrningen bör inriktas på det väsentliga. Det vill säga att barnen är i skolan och att de lär sig så mycket att de blir godkända.

Per-Olof Strandberg (M) riktade sund kritik mot sättet att styra skolan i Finspång. Styrningen bör inriktas på det väsentliga. Det vill säga att barnen är i skolan och att de lär sig så mycket att de blir godkända.

Foto: Finspångs kommun

Krönika2023-04-28 12:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommunen har investerat i en anläggning för digitalt upprop av de 45 ledamöterna. Tidigare ropades ledamöterna upp en och en och därefter ropades de ersättare som skulle ersätta frånvarande ledamöter upp och tog sig ner från läktaren och satte sig i kretsen av beslutsfattare. Nu ska istället ledamöterna och närvarande ersättare logga in i systemet och så att säga ropa upp sig själv. Det gick väl så där. Men övning ger väl färdighet.

Fullmäktiges ordförande Ulrika Jeansson tog den digitala utvecklingen i lokalpolitiken ytterligare ett snäpp uppåt i näringskedjan. När hon klubbade i gång mötet höll hon ett mer högtidligt inledningsanförande än vanligt. När det lilla talet var avklarat förklarade Jeansson att den som skrivit talet var "chatboten", AI eller "roboten" som vi säger till vardags. Ingen skugga över roboten men talet var lite väl stolpigt och högtravande. Kändes inte riktigt Finspång om jag säger. Men övning ger väl färdighet på den fronten också. 

Handlingarna inför mötet dominerades stort av den 92-sidiga revisionsberättelsen. Revisorerna, företrädda av den före detta revisionsordföranden Larseric Ramlöv, hade en hel del kritik mot hur somliga nämnder har klarat av sitt uppdrag under året. Några exempel: "Revisorerna bedömer att bygg- och miljönämnden inte kan verifiera att dess verksamhet utförts på ett ändamålsenligt sätt. Den interna kontrollen hänförlig till nämndens förvaltning bedöms som delvis tillräcklig. Revisorerna bedömer att sociala myndighetsnämnden inte haft en tillräcklig intern kontroll." Inga anmärkningar var dock av det mer allvarliga slaget. Revisorerna tillstyrkte därför ansvarsfrihet. 

Debatten om revisionsberättelsen blev kort. Vilket är tämligen brukligt i Kommunsverige. Om det inte stökat till sig med skandaler eller annat elände som ekonomiska kriser. Vilket det inte har gjort i Finspång under året som gått. Torgny Maurer (SD) ställde kritiska frågor med anledning av revisionsberättelsens skrivningar om brister i kommunstyrelsens styrning av skolan. Mikael Wallin (L) som ingår i den trojka partier som styr kommunen svarade att kritiken från revisionen har föranlett kommunstyrelsen att fatta nya beslut och införa nya rutiner. Revisionsberättelsen godkändes i full enighet. 

Vid sidan av revisionsberättelsen fick ledamöterna även ta sig an ungefär 200 sidors årsredovisning av verksamheten i kommunen som det åligger politikerna att gå igenom. Kommunstyrelsens ordförande Mats Annerfeldt (S) inledde med ett anförande där hans huvudbudskap var att kommunens ekonomi är god. Kommunen tar med sig ett överskott på 52 miljoner kronor in i 2023.  Mikael Wallin (L) stack inte under stol med att kommunen har stora problem inom skolan både ekonomiskt och kvalitetsmässigt.

Innan revisions- och årsredovisningsfrågorna behandlades diskuterade ledamöterna resultatet i den så kallade "Om Mig" enkäten som Region Östergötland utför i alla kommuner. Frågor ställs till elever i årskurs 8 och i gymnasiets årskurs 2. I det stora hela är resultaten i enkäten bra för Finspångs ungdomar. Stora majoriteter trivs och känner sig trygga i sina hem och familjer, de tror - framförallt pojkarna - på en lycklig framtid för sig själva. Självklart finns det också en del problem. Bruket av tobak är ganska högt, ganska många av flickorna känner stress och upplever känslor av att inte räcka till. 

Det blev en ganska lång diskussion i fullmäktige om hur resultatet kan och bör tolkas. Jag skulle inte våga mig på att försöka sammanfatta ledamöternas uppfattningar. Det var stor bredd i synpunkterna. En hel del käpphästar vädrades från höger och vänster. Det blir lätt så i den här sortens diskussioner. Politikerna har färdiga uppfattningar om orsak och verkan i samhället. Nästan oavsett vilka problem som diskuteras - till exempel skolelevers stress och risker för psykisk ohälsa - så har man orsakerna klara för sig i förväg. Så fungerar ofta vi människor i allmänhet och partipolitiker i synnerhet. 

Den gamle personaldirektören i Norrköpings kommun P-O Strandberg är numera politiker för M i Finspång. I debatten om årsredovisningen höll han ett intressant inlägg. Han ifrågasatte sättet att styra över till exempel skolan. "Det går inte att styra en verksamhet mot över 130 mål", sa Strandberg. Han förordade en styrning mot ökad närvaro och bättre betyg. Vilket verkligen behövs i Finspång.