Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Ett par tusen människor om året behöver flytta in"

Vivi och Victor Hallström på Pizzamakarna i Igelfors är ett av många besöksmål i den här krönikan om Finspångs tillväxtmål.

Vivi och Victor Hallström på Pizzamakarna i Igelfors är ett av många besöksmål i den här krönikan om Finspångs tillväxtmål.

Foto: Börje Gavér/arkiv

Krönika2022-01-07 12:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

1972 hade Finspångs kommun 25 129 innevånare. Under de femtio år som har passerat sedan 1972 har invånarantalet aldrig passerat det årets notering. Nyligen gick vi in i året 2022. 2021 gick i mål med 21 893 innevånare. För snart fem år sedan, i maj 2017 beslutade kommunfullmäktige att sätta ett tillväxtmål för Finspång på 30 000 innevånare senast år 2035. Vilket betyder att kommunens invånarantal behöver växa med drygt 8000 personer under de 14 år som återstår fram till 2035. Det är ett högt satt mål. Men det går åt rätt håll; det ska sägas. 2008 noterades (Ekonomifakta) det lägsta invånarantalet under det halvsekel som har passerat sedan 1972; 20 589 personer räknades in i den finspångska kommunfållan den 31 december det året. Det betyder att Finspångs befolkning har ökat med ungefär 1400 personer mellan 2008 och fram till nu. 

I Finspång har kommun och näringsliv gått samman i den ekonomiska föreningen "Tillväxt Finspång". Föreningens uppgift är att ge tillväxtmålet/visionen om 30 00 innevånare senast år 2035 kött, blod och förankring bland invånarna i Finspång. I juni 2020 träffade jag Anna Lövheim som var och är verksamhetsledare i Tillväxt Finspång. 

"Ska den här visionen flyga och ha reell påverkan på samhällsutvecklingen så är det helt avgörande att befolkningen i Finspång sluter upp bakom visionen. Visionen handlar ju om att invånarna ska bli fler och omfattas inte de invånare som redan bor här av den visionen så kommer det inte att bli så mycket av visionen, sa Anna Lövheim vid det tillfället.

I maj 2020 åkte jag hem till Hugo Andersson som är ansvarigt kommunalråd för samhällsbyggnad i Finspång. Han har därmed det mer praktiska och jordnära ansvaret för mycket av det som behöver vara på plats för att tillväxtmålet rent fysiskt ska kunna vara nåbart.

"Vi ska bli 8000 fler än idag vilket betyder att ett par tusen människor om året behöver flytta in. Efter flera års arbete - sånt här tar tid - så har vi nu ganska mycket byggbar mark och färdiga detaljplaner för bostäder och verksamheter på flera olika platser i kommunen, berättade Hugo Andersson då vi sågs den gången.

Nyligen gjorde jag ett återbesök hos Anna Lövheim på Tillväxt Finspång. Då fick jag även träffa hennes kollega Liza Henriksson som arbetar som destinationssamordnare. Det var intressant att se hur arbetet - trots pandemieländet med alla sina inställningar och avbokningar - utvecklats i den riktning som Anna Lövheim talade om den första gången i sågs. Hon och kollegan Liza hade ett tydligt fokus på att engagera och involvera dagens Finspångsbor i den fortsatta strävan att bli fler invånare i kommunen. 

Liza Henriksson berättade att hon och Anna Lövheim på morgonen samma dag som vi träffades hade haft ett möte med flera av de föreningar och företag som verkar inom besöksnäringen ute i kommunens alla olika delar. Liza Henriksson och Anna Lövheim vill försöka stimulera fram samarbeten som kan förlänga och berika besökarnas upplevelser av Finspång. Ett slags "karta" ska tas fram för att underlätta samarbeten i kommunen och besöken utifrån andra kommuner. Liza berättade:

"Tanken är att ta fram en karta”som ska ge tips och råd om vad besökare som kanske besöker Rejmyre glasbruk kan passa på att göra när de ändå är i trakten. Kanske finns det en ledig sittning hos Pizzamakarna i Igelfors? En guidad vandring i häxbränningens spår? Bowling och bad på Grosvad? Häfla Hammarsmedja? Slottsparken? Och visst vore det dumt att missa ”Macken” när man ändå är i Rejmyre?"

"Besöksnäringen" bör också ses ur ett brett perspektiv påpekade Anna Lövheim när vi sågs i december förra året: "Industrin i alla dess former och uttryck är ju en väldig kraft i Finspång med lång historia bakåt i tiden och med en mycket dynamisk nutid. Här finns också klara band till besöksnäringen. Bara Siemens tar emot ungefär 15 000 besökare till Finspång varje år”," sa Anna Lövheim.

Det är rätt tänkt. Industrin är Finspångs största besöksnäring. Upplevelsecentret Grosvad drar också väldigt många besökare utifrån. För att inte tala om de hundratals gymnasieungdomar och lärare som varje dag under terminerna besöker Curt Nicolin gymnasiet? Industri, upplevelser och utbildning, där har Finspång sin stora (dragnings)kraft!

Jag hoppas att få till ett återbesök även med Hugo Andersson här i början av året för att kunna följa upp hur arbetet med byggbar mark och detaljplaner utvecklas. Och jag är mycket nyfiken på fler tankar och perspektiv om Finspångs tillväxtmål. Hör av dig!