Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

En kommunal kafferast behöver inte vara så jättelång

Finspångs kommun arbetar med att ta fram en ny detaljplan för det som idag är Bränntorps fritidshusområde, fastigheten Bränntorp 3:1.

Annelie Johansson och Mats Lööf var två av de aktiva i Bränntorps vägförening som Folkbladet träffade i september 2021. Nu har det gått några år.

Annelie Johansson och Mats Lööf var två av de aktiva i Bränntorps vägförening som Folkbladet träffade i september 2021. Nu har det gått några år.

Foto: Widar Andersson

Krönika2024-01-19 12:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Detaljplanen är utställd för granskning under tiden 15 till 29 januari 2024. Synpunkter på förslaget ska lämnas senast 29 januari 2024. Ärendet börjar nu närma sig en avslutning. Kommunen understryker att "den som inte senast under granskningsskedet framfört skriftliga synpunkter kan förlora rätten att senare överklaga den antagna detaljplanen."

Kommunstyrelsen gav förvaltningen uppdraget att upprätta en ny detaljplan för att "modernisera planbestämmelserna och utöka byggrätten." Eller uttryckt på vanlig svenska av Hugo Andersson som är centerpartist och ansvarig samhällsbyggnadspolitiker i Finspångs kommun så behövs en ny detaljplan för Bränntorp för att "göra det lättare för folk att flytta in i vår kommun." 

Att ändra en detaljplan är inget som man gör på en kafferast. Eller? Enligt kommunernas och regionernas branschorganisation SKR som undersökt saken har det stora flertalet kommuner, 87 procent, en mediantid från samrådsstart till antagande som är ett år eller kortare. Vilket väl faktiskt är att betrakta som något av en kafferast i det kommunala sammanhanget.

Detaljplanen för Bränntorp 3:1 var utställd för samråd redan under tiden 28 juni till 15 september 2021. Skulle Finspångs detaljplanearbete i det här fallet ha fallit inom SKR: s mediantid så borde planen ha antagits senast 28 juni 2022. Men så blev det inte. Den är ännu inte antagen. 

Precis i slutet av samrådsförfarandet för två och ett halvt år sedan så besökte jag Bränntorp för att tala med folk och kolla läget. Jag skrev några rader om besöket i ett par krönikor i Folkbladet i mitten av september 2021: "Bränntorp ligger lite avigt till; i vart fall ur ett Östgötskt och Finspångskt perspektiv. På kartan är Bränntorp längst ut mot östra kanten av Östergötland och orten slickar den norra kanten av Finspångs kommun. Bränntorp är speciellt på många andra sätt också. Det är Finspångs största enskilda fritidsområde. Och tusan vet om inte Bränntorp är platsen i Finspång där det bor flest stockholmare per kvadratmeter? 

Men så var det inte i mitten av 1960-talet då Bränntorps fritidshusområde etablerades genom ett beslut i dåvarande Hävla kommuns fullmäktigeförsamling. Som det har berättats för mig så var det ofta finnar från Finspång som tog chansen att skaffa sig sommarvisten vid den fina sjön Stora Gryten. Många Norrköpingsbor var också på hugget och köpte tomter i Bränntorp. Merparten av de 305 fastigheterna i området är fritidsbostäder som framförallt används under sommarhalvåret."

Kanske vill fler bo i Bränntorp? I den nya detaljplanen öppnas upp för lite större hus, några nya byggrätter möjliggörs i området och i november 2021 beslutade politikerna i fullmäktige i Finspång om ett så kallat "utökat verksamhetsområde" för kommunalt vatten och avlopp för Bränntorp. Vilket betyder att det kommunala bolaget Finspångs Tekniska Verk kommer att ta sig an uppdraget att ansluta området till det kommunala systemet. 

Hugo Andersson och jag talar lite i telefon om Bränntorp.Han kan inte säga exakt när arbetet med vatten och avlopp kan komma igång i Bränntorp. Finspångs Tekniska Verk har för närvarande liknande uppdrag i Sunda Högsätter utanför Byle och senare även i Prästköp. Förhoppningsvis rullar Bränntorpsjobbet i gång så snart som möjligt. Och långt innan dess hoppas vi att Bränntorp har fått sin nya och moderna detaljplan på plats.