Kerstin och Matz Sköld blev ett par på danspalatset Amazon i Flen 1975. Kerstin från Rejmyre hade spanat in Matz lite i smyg.
– Jag jobbade i köket på värdshuset i Rejmyre och jag brukade titta ut genom det runda fönstret i dörren för att kolla in vilka gäster vi hade. Och en kväll fick jag syn på Matz, berättade Kerstin när hon, Matz och jag träffades hemma hos dem i Göntorp lite norr om Regna för några dagar sedan. Matz visste inget om Kerstins spaning.
– Vi var på värdshuset för att fira att vi tagit jägarexamen, mindes Matz som är barnfödd och uppvuxen bara några hundra meter "upp i backen" från deras hus där de nu bott sedan 1999 och där vi slagit oss ner i den vackra frukostmatsalen som Matz byggt tillsammans med en händig kompis.
Göntorp är ett slags trelänsröse. Här möts Östergötland, Sörmland och Örebro län i otroligt vackra omgivningar. Att jag bjöd in mig själv till Kerstin och Matz beror på att Kerstin ringde mig för att fråga om den vindkraftskritiska insändare hon skickat in till Folkbladet skulle komma att publiceras? Det skulle den. När denna text finns att läsa i tidningen har insändaren redan publicerats. När vi talades vid i telefon kom vi att tala om det ena och det andra; utöver vindkraften. Kerstin berättade att hon under 21 år drivit ett bed and breakfast- Ekotur B&B. Jag gick också veta att hon precis i början av sommaren i år givit ut en barnbok "Tindra och vargen Tillit". Och när hon dessutom avslöjade att hon är Floraväktare så var jag förlorad. Vad gör en Floraväktare? Jag måste få veta! Så vi fick till en träff.
Matz beskrev sig som "hjälpreda" till sin Floraväktande hustru. Han har lite mer tid nu sedan han efter 56 år stigit ner från grävmaskinshytten.
– Jag hann gå i många skolor när jag var pojk. Jag började inne i Regna i ett par olika hus. Tredje klass gick jag på skolan i Botten. Där hade jag samma lärare som min mamma haft på sin tid. Bottens skola las ner 1959. Då blev det skolan i Igelfors och min skolgång avslutades sedan med tre år i Ekebo skola. Allt som allt blev det sju år, berättade Matz. Han växte upp i närheten av en mängd motordrivna redskap "med ratt och spakar" och där kände han sig hemma. När han var 14 började han köra grävmaskin. Sedan 1996 är han sin egen - Skölds Skog & Miljöschakt AB. Han har jobbat med det mesta runt om i Mellansverige. En specialitet han utvecklat är att anlägga våtmarker. På länsstyrelsens hemsida lär jag mig att syftet med våtmarker är att "minska transporten av kväve och fosfor från odlingslandskapet till sjöar, vattendrag och hav."
Kerstins pappa arbetade som slipare på glasbruket i Rejmyre. Själv utbildade hon sig till undersköterska och har bland annat arbetat på Berggården i Rejmyre. Intresset för natur och miljö väcktes tidigt hos henne.
– Jag kände mig trygg och hemma när jag var ute och red i landskapet. Naturen och skogen har legat och bubblat inuti mig sedan dess. När våra tre barn hade blivit lite större så började jag läsa matematik och naturvetenskapliga ämnen på Komvux i Finspång. Och så fortsatte jag med att ta enstaka kurser på olika universitet. Miljövård i Örebro, miljöekonomi på SLU i Uppsala och kretsloppsteknik i Luleå, berättade Kerstin Sköld.
Hon var aktiv i Naturskyddsföreningen i Finspång och när hon och Matz och barnen flyttade från huset i Rejmyre för att bygga sig ett hem i sluttningen ner mot Ålsjön så försökte hon sig på att försörja sig som naturguide för gäster som ville cykla, paddla eller gå i naturen under handledning.
– Vi köpte en stor flotte där vi tog grupper och sällskap ut på Ålsjön och fixade mat och program för dem. Men det var mycket jobb och lite förtjänst, sa Kerstin. Istället lyckades hon få snurr på sitt B&B; inte minst sedan hon fått till ett samarbete med sajten booking.com.
– Det kom människor från hela världen hit till oss. Det var så många möten. Amerikaner som sökte sina rötter, taiwaneser som skulle lyssna på Kent på festivalen i Bråvalla, tjejgäng från Stockholm som besökte outleten i Vingåker, belgaren som blev helt fascinerad av att kunna sitta Ensam (!) på en sjö och fiska, berättade Kerstin och Matz i mun på varandra. Pandemin satte dock stopp för verksamheten som nu är nedlagd.
– Det positiva med det är att vi har mer tid att göra uppdrag som Floraväktare och att försöka förhindra att floran och faunan ska slås sönder av den stora vindkraftspark som planeras precis här i närheten, sa Kerstin Sköld. Läs fortsättningen i Folkbladet på måndag 4 oktober.