Jag var inbjuden som gäst. En inbjudan som jag accepterade med stort intresse. SeniorNet - föreningar finns på ett 70-tal platser i Sverige. Linköping är så vitt jag vet den enda föreningen i Östergötland. Men det finns klubbar i till exempel Nyköping och Katrineholm. SeniorNets syfte är att öka den digitala delaktigheten i samhället. Föreningens bidrag till detta är att seniorer lär seniorer om hur mobiler, datorer och annat med appar och skärmar fungerar.
En viktig samhällsinsats; utan tvekan är det så. Alltmer i samhället fungerar digitalt vilket förutsätter att den som vill vara delaktig behöver bekanta sig med de nya tekniska lösningarna. SeniorNet bjuder bland annat in till Öppna hus där leverantörer av "vardagstjänster" möter en äldre publik och visar hur man ska göra för att till exempel ladda ner och använda sig av parkeringsappar som ju nästan helt har tagit över som betalningslösning idag.
Att hitta en P-automat där man kan mata in mynt och sedlar torde vara helt ogörligt nuförtiden. Det går ännu att betala med kort här och där. Men apparnas segertåg är massivt. Och har man bara övervunnit "appskräcken" och rädslan för att mobilen ska explodera eller kontot länsas om man trycker på fel knapp så stiger man in i en mycket bekväm och enkel och ekonomisk parkeringsvärld.
Linköpings stadsbibliotek har också varit på besök och förklarat det här med "E-böcker" för SeniorNets medlemmar och andra intresserade. Hur det står till och går till med digitaliseringen inom kommunens äldreboenden är förstås extra intressant för den som börjar ålderskvalificera sig för ett sådant boende. Ett företag som levererar uppkopplade hälsoanalyser för hemmabruk har liksom försäkringsbolag varit på besök i SeniorNets verksamheter.
Gunilla Almesåker omvaldes till ordförande vid årsmötet. Det blir hennes andra år vid rodret för SeniorNet. Gunilla är även ordförande i Dataföreningen Östra som huvudsakligen har verksamhet i Linköping och Norrköping. Dataföreningen är en anrik aktör som startade upp redan 1949. Jag läser på Dataföreningens hemsida: "1949 träffades ett antal personer för att bilda en förening för människor som arbetade med IBM-utrustning. Syftet var att ”genom föredrag, demonstrationer, diskussioner och litteraturtjänst verka för effektivaste och ändamålsenligaste tillvaratagande av såväl hålkortsmetodens som maskinernas möjligheter”. Gunilla har arbetat på Saab, suttit i styrelsen för Tekniska verken, ägnat sig åt forskning, är politiskt aktiv och är utbildad ingenjör och statsvetare.
Gunilla Almesåker berättade för mig om de "mobiljuntor" som SeniorNet anordnar.
– Här kan deltagarna under avspända, syjunteliknande former lära sig av varandra och få tips och råd och inte minst göra praktiska övningar. Det är en mycket uppskattad och kul aktivitet, sa Gunilla.
När det formella årsmötet var avklarat och verksamhetsplanen för det kommande året diskuterats så blev det min tur att ställa mig på scenen. Jag berättade om digitaliseringen i tidningsvärlden och om vårt stora fokus på att steg för steg bygga upp en verksamhet med alltfler digitala prenumeranter. Det är precis som med parkeringsapparna; har man väl tagit sig över tröskeln så öppnar sig en ny och löftesrik värld för läsarna. Man kan läsa tidningen precis på det sätt som man vill. Bläddra som en papperstidning i E-tidningen, förstora text och bilder med ett enkelt grepp, när som helst få senaste nytt, följa livesändningar och ha ett rikt arkiv endast ett knappryck bort.
Ett trettiotal medlemmar hade trotsat ovädret för att vara med på årsmötet som hölls i den vackra salen "Vagnhallarna" i den gamla brandstation där Fontänhuset håller till. Vi talade om det ena och det andra och om högt och lågt i den digitala tidsåldern. Vissa irritationsmoment kom upp på bordet. Digitaliseringen innebär bland annat att man som kund får betala en avgift för att göra alltmer själv på banken, vid biljettköp och numer även i vissa fysiska affärer där man får vara både kund och säljare. På vilka sätt är digitaliseringen samhällsförändrande? Omvandlingen av arbetsmarknaden; vad leder den till? Borde inte polisen mer framgångsrikt bura in kriminella med all AI som finns idag? Sista frågan på mötet ställdes av Stig:
– Stavar era textrobotar på tidningen bättre än journalisterna? frågade Stig med ett klurigt leende.