En dag såg hon vargen trava förbi

Kerstin Sköld är företagare, Floraväktare, författare och vindkraftsskeptisk.

Kerstin Sköld är företagare, Floraväktare, författare och vindkraftsskeptisk.

Foto: Widar Andersson

Krönika2021-10-04 12:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den första delen av artikeln fanns att läsa i Folkbladet i fredags 1 oktober.

Kerstin och Matz Sköld bor i Göntorp i Regna; ungefär så långt norrut man kan komma i Finspångs kommun. De har byggt sitt hem själva och under 21 år drev Kerstin ett B&B med som mest 11 bäddar i anslutning till hemmet. Fastigheten ligger naturskönt i sluttningen ner mot Ålsjön. På andra sidan sjön, på Brevens Bruks marker planeras för 34 mycket stora vindkraftverk. Kerstin och Matz har mycket svårt att förstå att det ens är möjligt att tänka sig en vindkraftspark just på den platsen.

– Inom fem kilometer från det område där parken är tänkt att uppföras finns både naturreservat och Natura 2000-områden där det finns rödlistade växter och djur som är i behov av skydd. Projektområdet för den stora vindkraftsparken gränsar rentav med naturreservatet och med så kallade riksintressen för naturvård och inte nog med det. Inne i själva projektområdet finns ett antal platser som Finspångs kommun pekat ut som skyddsvärda, berättade Kerstin för mig när jag hälsade på hemma hos henne och Matz en dag under förra veckan. Hon visade mig utdrag ur det Naturvårdsprogram som Finspångs kommun antagit. Rönnkärret är en plats som befinner sig inne i det tänkta projektområdet. Kommunen skriver i sitt program att "alla typer av ingrepp och exploatering måste undvikas."

– Jag antar att 34 stycken 270 meter höga vindkraftverk bör betraktas som "ingrepp och exploatering", sa Kerstin Sköld. Där är jag nog böjd att hålla med henne.

Kerstin Sköld är Floraväktare. På Östergötlands länsstyrelses hemsida läser jag att "Sedan 1987 pågår en övervakning av hotade kärlväxter genom ideella insatser, så kallad floraväkteri. Floraväktarna engagerar många människor vars insatser ger en mängd viktiga data som används av myndigheter, forskare och många andra." Enligt länsstyrelsen gör ett 60-tal personer i Östergötland aktiva insatser som Floraväktare varje år. Kerstin är alltså en av dessa frivilliga personer som åtar sig uppdraget att på bestämda platser hålla koll på hur hotade arter utvecklas. Maken Matz beskriver sig som en alltmer intresserad "hjälpreda" i Kerstins floraväkteri. Han har också mer tid nu när han efter 56 år som grävmaskinist har trappat ner väsentligt på arbetet.

– En så kallad "lokal" som vi har uppdraget att hålla ögonen på är Motala Äng som ligger alldeles intill det planerade vindkraftsområdet. Vi inventerar särskilt förekomsten av granspira som bedöms vara "nära hotad" och av "Trumgräshoppa" som beskrivs som starkt hotad. I programmet skriver Finspångs kommun att endast ingrepp som är naturvådsrelaterade får genomföras på den lokalen, berättade Kerstin.

Beståndet av granspira har minskat. För tio-femton år sedan fanns det enligt Kerstin Sköld 10- till 12 000 granspiror på Motala Äng. Vid senaste räkningen hittades 1600 granspiror.

– Någon trumgräshoppa har jag aldrig sett. Vid en inventering 2011som kommunen nämner i naturvårdsprogrammet fann man fem stycken gräshoppor, sa Kerstin.

Kerstin och Matz är rädda för att ett storskaligt vindkraftbygge på Brevens Bruks marker kan komma att bli ett hårt slag mot redan idag hårt ansträngda arter i omgivningarna. De känner bland annat stark oro för hur pollinerande och andra insekter kan komma att drabbas. Föreningen "RVVR - Rättvisa vindar vid Regna - har nyligen bildats i trakten; ett slags systerorganisation till föreningen Rättvisa vindar i norra Östergötland som etablerades i samband med Holmens vindkraftsplaner i Finspångs och Norrköpings kommuner.

Vindkraftföretaget Stena Renewable har kallat till samrådsmöte den 19 oktober. Vad som händer därefter återstår att se. Vindkraftetableringar är invecklade processer som ofta riskerar att fastna i utdragna överklagandeprocesser. Många legitima intressen nöter mot varandra: Kommunala- personliga-, klimatpolitiska-, miljöpolitiska-, ekonomiska- och hälsointressen ska sammanvägas och avvägas och slutligen dömas av.

Innan jag satte mig i bilen för att åka den i långa stycken slingrigt vackra vägen ner mot Igelfors, Lotorp och Butbro så passade jag på att köpa boken "Tindra och vargen Tillit"; en barn/ungdomsbok som Kerstin Sköld har skrivit och som kom ut i somras. Hon har skrivit "hela livet" och har medverkat i lokalpressen från och till. Detta är hennes första bok.

– En dag för tjugo år sedan såg jag en varg trava förbi med bestämda steg utanför köksfönstret. Minnet fastnade hos mig. Jag ville skriva om det. Nu har jag gjort det, sa Kerstin Sköld med ett varmt leende.