Kommer SD:s uppgång att brytas nu?

Socialdemokraterna sätter stopp för invandring. Moderaterna får igenom sina skattesänkningar. Kanske kommer hösten 2024 att gå till historien som tidpunkten när Sverigedemokraternas uppgång bröts och partiet började en nedgång i opinionen.

Jimmie Åkesson har en del att tänka på när SD är med och gynnar höginkomsttagare och invandringen är på väg att bli en ickefråga.

Jimmie Åkesson har en del att tänka på när SD är med och gynnar höginkomsttagare och invandringen är på väg att bli en ickefråga.

Foto: Anders Wiklund/TT

Krönika2024-10-02 14:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sverigedemokraterna har under Jimmie Åkessons ledning haft en otrolig utveckling i svensk politik. Trots otaliga historier om medlemmar och ledande personer i partiet som uppträtt och uttalat sig klart olämpligt har partiet ökat i varje val utom i det senaste till EU-parlamentet. Idag är det i praktiken Jimmie Åkesson och hans förtrogna som bestämmer om regeringen kan sitta kvar eller inte.
Åkesson har också klart deklarerat att efter nästa val ska SD ingå i regeringen, annars går partiet i renodlad opposition. Åkesson har siktet inställt på statsministerposten och SD tävlar med Moderaterna om att vara största borgerliga parti.
Men frågan är om det kommer att lyckas. Sverigedemokraternas framgångar bygger framförallt på två saker, dels motståndet mot invandring och dels på missnöjet med de etablerade partierna bland medborgare som känner sig åsidosatta och ofta har ganska knappa ekonomiska villkor. I varje val har det visat sig att SD är starkast i utflyttningsbygder och svagast i storstäderna.
Därför kan det tyckas märkligt att SD:s ledning står bakom den senaste budgeten där knappt hälften av reformutrymmet går till skattesänkningar som framförallt gynnar de som har de högsta inkomsterna. Olika typer av skatteavdrag kostar mer än ersättningar till sjuka, arbetslösa och barnfamiljer när regeringens budget träder i kraft nästa år. Moderaternas skattepolitik genomförs mot att SD får igenom ett i och för sig symboliskt viktigt återvandringsbidrag och löften om en tandvårdsreform. 
När arbetslösa, sjukskrivna och låginkomsttagare, som vänt sig till SD med sitt missnöje, får klart för sig hur den SD-stödda regeringens fördelningspolitik ser ut kanske de hellre vänder sig mot vänster. 
Lägg till det att Socialdemokraterna bestämt sig för att göra regeringens och SD:s invandringspolitik till sin. Det är uppenbart att S-ledningen tagit starkt intryck av sina partikamrater i Danmark som stramat åt invandringen rejält. Det är inte längre någon skillnad mellan de danska Socialdemokraternas retorik och företrädarna för Danskt Folkeparti. Nu gör de svenska Socialdemokraterna likadant.
Dagens Nyheter har gått igenom samtliga beslut som riksdagen tagit efter det förra valet inom migrationspolitiken. Resultatet är att S röstat för samtliga av regeringens förslag. Det programarbete som pågår inom Socialdemokraterna inför nästa partikongress och riksdagsval pekar också tydligt mot att partiledningen tänkt sig att hålla fast vid en strikt linje för invandringen. 
Socialdemokraterna kopierar Sverigedemokraternas politik och hoppas därmed slå undan benen för dem. Det är en metod som prövats förr, ofta med framgång, minns hur Fredrik Reinfeldt och Anders Borg lanserade de ”Nya Moderaterna” som det nya arbetarpartiet och vann två val.
Det ska bli spännande att se hur Jimmie Åkesson och de övriga i SD:s ledning ska hantera en situation när de står bakom en fördelningspolitik som rimligen ogillas av partiets kärnväljare och när invandringen börjar bli en ickefråga. Det finns numera en mycket stor majoritet i riksdagen för att Sverige ska ta emot så få flyktingar som möjligt.
Erfarenheterna från Danmark och Finland visar också att partier med samma profil som Sverigedemokraterna såväl får interna problem som med sitt väljarstöd när de är med i och/eller står bakom en regerings politik.
Kanske har SD nått sin topp och kanske bär det nu utför i den allmänna opinionen.