EM-slutspelet en enda stor röra

På lördag kommer EM-slutspelet 2020 att lottas i Budapest. 20 av 24 länder är klara och vet ockå i vilken seedningsgrupp man hamnar. Men först i mars får vi den här gången besked om hur den slutliga lottningen blir.

Kristoffer Olsson under EM-kvalmatchen mot Rumänien.

Kristoffer Olsson under EM-kvalmatchen mot Rumänien.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Krönika2019-11-27 12:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

EM ska, enligt planerna, inledas den 12 juni i vilket fall som helst.

Förra tisdagen blev Wales det 20:e laget som direktkvalificerade sig till slutspelet.  En del av lagen (nio totalt) är redan inplacerade i de sex olika grupperna. Dessa är:

Grupp A: Italien  (spelorter Rom och Baku).

Grupp B: Belgien, Ryssland och Danmark (spelorter St. Petersburg och Köpenhamn).

Grupp C: Ukraina och Nederländerna (spelorter Bukarest och Amsterdam).

Grupp D: England (spelorter London och Glasgow)

Grupp E: Spanien (spelorter Bilbao och Dublin).

Grupp F: Tyskland (spelorter München och Budapest).

Någon kanske undrar hur dessa nio länder redan vet var de ska spela, Jo, enligt Uefas regler hamnar de värdnationer som kvalat in automatiskt i den grupp de är värdland för. Om båda värdländerna kvalat in sker en lottning för att avgöra vilket av lagen som får spela hemma när de möts.

Kvalificerade länder som får sin grupp vid lottningen i dag är följande:

Seedningsgrupp 2: Frankrike, Schweiz, Polen och Kroatien.

Seedningsgrupp 3: Portugal, Turkiet, Österrike, Sverige och Tjeckien.

Seedningsgrupp 4: Finland och Wales.

En drömlottning för Sverige vore att hamna i grupp A med exempelvis Italien, Polen och Finland. En mardrömslottning vore nog grupp E med Spanien, Frankrike och kanske Irland. 

Utöver dessa 20 klara länder finns det alltså fyra ytterligare platser att kvalificera sig via Nations League. Lagen kommer här att delas in i fyra grupper och vinnarna i varje grupp går till EM-slutspel i sommar. Dessa lag hamnar i seedningsgrupp 4. Den lottningen genomfördes för övrigt i fredags och det ser ut som om både Danmark och Norge har bra chans att ta en av de fyra platserna då man får hemmamatch både i semifinal och final i sin grupp.

Ekonomiskt har Sverige redan gjort ett klipp. Alla kvalificerade länder erhåller 9,25 miljoner euro, eller 98 miljoner kr i dagens penningvärde. Dessutom finns det fler ekonomiska bonusar att inkassera beroende på Sveriges framgångar. Ett EM-guld ger exempelvis ytterligare 107 miljoner kr!

Vår egen förbundskapten, Janne Andersson,  är, liksom hela journalistkåren, mycket kritisk till detta EM-upplägget. Noa Bachner i Expressen exempelvis skrev häromdagen ”att någon måste kommit på det här upplägget på fyllan”.

Och Janne själv fattar egentligen inte hur allt fungerar ens idag när Sverige nu är kvalificerat:

– Pratar vi EM så är det väldigt märkligt om vi ska förhålla oss till en sak 30 november och något annat senare. Vi får helt enkelt se i vilken ordning saker görs. Det jag tycker är synd i det här och där tycker jag att man har bitit sig i svansen är att om vi som jobbar med detta och ni som följer oss tycker att de här är rörigt, vad tycker du fotbollssupportrarna som ska följa oss? Det är väldigt olyckligt. Det ska vara enkelt klart och tydligt.

För er som vill följa Sveriges EM-slutspel på plats är det också som vanligt ganska krångligt. Först i december kan man anmäla sig till Uefa och ansöka om specifika biljetter till Sveriges matcher. Därefter lottas det ut vilka som får köpa biljetter, erbjudandet gäller dock bara under en viss tid. Man måste vara 18 år och får köpa högst fyra biljetter. Under nästa år kommer sedan fler försäljningsfaser.

Annars måste Janne vara mycket nöjd med sin trupp som för andra gången i rad är klart för EM-slutspel. Dessutom har man hunnit med det lyckosamma VM-slutspelet 2018.

Janne lät för övrigt flera av framtidens stjärnor visa upp sig i sista kvalmatchen mot Färöarna. 3-0 var en okey seger men egentligen borde nog fler klivit fram om man ville ta en plats i starteelvan vid EM-premiären i sommar.

Jag är tämligen övertygat om att Janne kommer att till i stort sett till den startelva som gjorde en kanonmatch mot bland annat Rumänien borta. Men nästa höst, när VM-slutspelet till 2022 inleds kommer nog flera av dessa spelare ha tackat för sig. Jag tänker på Andreas Granqvist, Sebastian Larsson och Marcus Berg (de två sistnämnda har redan deklarerat att de kommer att tacka nej till vidare landslagsspel då) efter EM.

–  Jag räknar med att vi fram till den slutliga EM-truppen ska ”spikas” kommer att skärskåda runt 35 spelare. I den slutliga truppen finns det plats för 23 namn.

20 av dessa är nog ganska givna redan i dag. 

Noterbart till slut, EM-slutspelet 2024 kommer att avgöras i Tyskland. Alltså bara i ett land, inte som nästa år i 12 länder!