Utan ett språk är vi fattiga. Förmågan att kunna kommunicera med sin omvärld är, eller borde åtminstone vara, en mänsklig rättighet.
Språket kan vara nyckeln till gemenskap, orsaken till krig och fred, anledningen till giftermål eller skilsmässa. Därför är det konstigt att jag inte reflekterar mer över vad jag faktiskt går omkring och säger om dagarna. Väldigt ofta kan jag säga saker för att jag har hört det i något sammanhang och det slinker ur mig i min ambition att visa att jag också har förstått (fast det har jag inte alls).
Många uttryck som man använder är tydliga: man förstår direkt vad som avses. ”Att inte sälja skinnet förrän björnen är skjuten” är ett sådant exempel. Sen har vi uttrycken som alla använder men som jag aldrig riktigt har förstått. Det finns säkert en historia bakom varje uttryck men kraften bakom dessa faller ju om historierna inte är allmänt kända.
Ett uttryck som är på modet är ”missförstå mig rätt”. Vad menas egentligen med detta? Vill du att jag ska missförstå? Skulle det även fungera att säga ”Förstå mig fel”? Ett annat obegripligt uttryck är ”som katten kring het gröt”. Jag har förvisso ingen katt men jag har aldrig hört någon kattägare som ger sin katt varm gröt. Ett annat ordspråk är ”här ligger en hund begraven”? Vad har hundar med något att göra? Eller ”få se på andra bullar”- andra bullar än vilka då? Ibland när man vill göra något lite mer exklusivt så kan man vrida, ta bort eller lägga till ord. Ett bra exempel på detta är uttrycket ”arkitektritad villa”. Vem ritar egentligen de andra villorna? Snickaren? Målaren? Dagisbarnen? Ordet arkitekt i sammanhanget är i min mening helt överflödig information. Till och med kataloghusen är väl i grunden ritade av en arkitekt, även om det är avsett för massproduktion? Ett annat uttryck som var populärt ett tag var ”varken bättre eller sämre-fast tvärtom”.
Vad betyder det egentligen? Någon som vet? Sen har vi detta med förmildrande omskrivningar. Vi säger en sak men vi menar egentligen något annat (som vi ju inte kan säga).
I jobbsammanhang hör jag ibland – ”Vi avslutar mötet och lyfter frågan vidare”- Det som egentligen menas är ”vi skiter i det här nu och det får bli någon annans problem”.
Detta med att säga en sak fast ge sken av något annat är annars en gren som politiker har blivit något av experter på.
Min absoluta favorit på det här området är Ingela Tahlén som en gång sa att ”det är ett löfte att det är en målsättning som vi lovar att ha som mål att arbeta för”.