"Det beror på" är ett mycket bra svar i politiken

Annika Arvidsson Rosén från Finspång och jag möttes i torsdags på Clarion Hotel Sea U i Helsingborg.

Krönika 4 februari 2023 12:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På det hotellet hölls då en extrastämma i Centerpartiet där Annie Lööf avgick som partiledare och där Linköpingspolitikern Muharrem Demirok valdes till hennes efterträdare.  Annika Arvidsson Rosén från Finspång var ombud på stämman.

Annika är barnfödd i Lämneå ungefär 25 kilometer utanför Finspång. 

– Jag har nog varit centerpartist länge. Hemifrån fick jag med mig starka värderingar och ett stort samhällsintresse. Av olika skäl så blev jag dock inte partipolitiskt aktiv förrän jag var en bit över sextio, berättade hon för mig där vi stod i vimlet på hotellet och talade med varandra efter Lööfs avsked och Demiroks debut.

Annika Arvidsson Rosén är en återvändare. Efter gymnasieexamen på Bergska så bar det iväg ut i livet. Så småningom utbildade hon sig till agronom i Uppsala. Hon levde och arbetade under lång tid i Halland - ett smärre stenkast från Helsingborg - men återvände till Finspång och Östergötland för ett tiotal år sedan. 

Som återbördad till Östergötland arbetar hon på Östergötlands länsstyrelses enhet för miljöskydd. 

– Länsstyrelsen är en myndighet som framförallt är rik på kompetens och kunskap. Jag lär mig mycket varje dag på arbetet, så känns det. När jag nu går in som förtroendevald politiker i Finspång och i regionen så hoppas jag både på ett fortsatt lärande och på att mina kunskaper och erfarenheter ska kunna göra nytta i politiken, sa Annika Arvidsson Rosén. 

Hon ställde upp som kandidat i både kommunvalet i Finspång och i regionvalet i Östergötland. Valresultatet innebar att hon nu är första ersättare i såväl Finspångs som Östgötaregionens folkvalda fullmäktigeförsamlingar. Vilket i sin tur innebär att hon ofta tjänstgör då fullmäktige fattar beslut. Hon har också uppdrag i nämnder och beredningar.

Jag frågade henne hur det gick till när hon "kom ut" som partipolitiker för Centerpartiet? Anmälde hon själv sitt intresse? Eller blev hon tillfrågad?

– Jag talade med centerpartiets kommunalråd Hugo Andersson om saken vid något tillfälle. Jag kände inte honom sedan tidigare men det kändes bra att tala med honom. Jag berättade för honom att jag gärna kunde tänka mig att stå på valsedeln för politiska uppdrag för Centerpartiet i Finspång, berättade Annika. 

Det var bra att Annika Arvidsson Rosén vände sig till Hugo Andersson. Han är i mina ögon en sinnebild av det klassiska Centerpartiet. Ett parti som inte låter bestämda ideologiska bilder av verkligheten styra alltför mycket utan som mer pragmatiskt betraktar tillvaron som en möjlighetsgruva för bra samhällsinsatser som gynnar en bra utveckling lokalt. Och Annika Arvidsson Rosén känns som en person med Hugo Anderssonska kvaliteter. Ett exempel: Jag frågade henne om hon tror att det inom överskådlig tid kommer att byggas storskalig vindkraft i Finspång?

– Det beror på, svarade Annika. Vilket är ett mycket klokt svar. 

Det kan visa sig att kärnkraft - framställd i mindre reaktorer med ny teknik utvecklas till ett bättre alternativ. Eller så kommer andra tekniker att växa sig starka. Eller så visar det sig att vindkraft trots allt är det bästa.

Annika Arvidsson Roséns centerpartistiska värderingar står och faller inte med partiledarna. 

– Men visst var det känslosamt med Annie Lööfs avgång och med Muharrems tillträde. Jag tilltalas särskilt av att han säger att "vi är ett lag som ska jobba framåt; att det är många i ledningen som hjälps åt", sa Annika.  

 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa