Vi är heller inte ensamma om det, pandemiåret har inneburit ett rejält uppsving för mångtusenbitarspussel och det är nästan svårt att hitta bra pussel i affärerna. Enligt Bokhandelsgruppen har de mer än dubblerat sin försäljning under 2020 och Adlibris uppger att deras försäljning ökat med nästan 300%. Enligt jämförelsesajten Prisjakts statistik har just pussel ökat med över 7000% från mars förra året till samma tid i år. Imponerande siffror!
Det är avkopplande att lägga pussel, hjärnan hålls igång – det verkar till och med kunna motverka hjärnans åldrande och skapa nya förbindelser i hjärnans olika nätverk – och det blir ett påtagligt resultat. Man kan heller inte grubbla så mycket medan man håller på, allt fokus är på bitarna. På sista tiden har vi fastnat för pussel av kända skivomslag, de innehåller bara 500 bitar och går ganska fort. Och snyggt blir det! Just nu håller vi på med varsitt, men det är också kul att lägga tillsammans, ibland behövs ett friskt öga för att komma vidare, man blir lite blind efter en stund. Tålamod krävs ju också förstås, så det gäller att välja lämpligt antal bitar och ett motiv man tycker om och som har lite variation.
Senaste trenden är tredimensionella pussel och minipussel, bitarna är bara cirka en centimeter stora och hela pusslet ryms på en normalstor bricka. Att jämföra med ett av världens största pussel som har inte mindre än 40320 bitar, ett Disneymotiv, och där krävs rejält med plats, inte ens köksbordet räcker, då det mäter 6,8 x 1,9 meter. Vill man ha en ännu större utmaning finns också “infinity puzzle” utan bestämda gränser eller helsvarta och helvita pussel. Det är nog inget för oss dock, en gång köpte maken ett 1000-bitarspussel där alla bitar var i olika nyanser av grått utan något särskilt tydligt motiv. Det såg ut som om alla bitar fortfarande låg upp och ner även när vi vänt dem rätt. Vi gav upp, det var helt omöjligt. Inte ens kul.
Gillar man att fotografera kan man också skapa egna pussel. Antingen skicka in en bild till ett företag som tillverkar eller helt enkelt göra det själv. En uppsjö av sidor finns på nätet, hur man limmar och skär till bitar eller färglägger ett färdigt pussel. I år bildades också Svenska pusselförbundet och i augusti är det dags för mästerskap, pussel-SM i Göteborg.
Där är vi kanske inte riktigt än, men hjärnan ska nog hållas igång med pusslande ett tag till. Har du inte testat – gör det!