Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Damfotbollen saknar profilerna

Förra helgen var det uppstart för 2020 års damallsvenska i fotboll. En damallsvenska som de senaste åren stått och stampat på samma nivå med dåliga publiksiffror och få profiler. Inte ens VM-bronset i Frankrike i fjol fick riktig fart på verksamheten även om förhoppningarna var stora.

Marta från 2013.

Marta från 2013.

Foto: Gunnar Westergren

Krönika2020-07-08 12:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vad gör man i corona-tider, jo man tittar bakåt i tiden och på gammal statistik, exempelvis då hur publiksiffrorna i snitt såg ut i fjol. Mästarna FC Rosengård toppar med 1.325, Linköpings FC var fyra med 1118 medan Kungsbacka var väldigt sist med ett snitt på 416 åskådare varav bara 207 på hemmaplan.

2020 lär inte bli något bättre publikår för damfotbollen, om nu folk ens får besöka arenorna. Vi har exempelvis ingen Marta Vieira da Silva längre, vi har ingen Anja Mittag eller Lotta Schelin och inte heller längre Piteås lysande forward Madelen Janogy. Dessutom är nästan alla våra svenska profiler i dag proffs utomlands, jag tänker bland annat på Hedvig Lindahl, Fridolina Rolfö och Amanda Ilestedt  (i Tyskland), Magdalena Ericsson, Jonna Andersson och Lotta Ökvist (England), Stephanie Öhrström,  Julia Molin och Linda Sembrandt (Italien) samt Kosovara Asllani och Sofie Jakobsson (Spanien).

Ni förstår att Peter Gerhardsson, förbundskapten för damlandslaget, har minst lika stora problem att hålla koll på sina spelare som herrarnas Janne Andersson. 

När jag satt och läste om damfotbollen förr och nu så kom jag naturligtvis att tänka på Marta, brasilianskan som blott 17 år kom till kalla Umeå. Under sina fem säsonger där hann Marta med att göra 111 mål – på 103 matcher! Efter en utflykt till utlandet återvände hon 2012 till Tyresö FF där hon stannade i tre säsonger, innan hon skrev på för Rosengård. 2017 åkte Marta över till USA och än i dag spelar hon, 34 år gammal, fortfarande för Portland. Hon ingår också som hjälptränare till Brasiliens förbundskapten Pia Sundhage och Marta har redan gjort 154 landskamper (108 mål) för sitt land.

Enligt internationell press är också Marta den bäst betalda damfotbollsspelaren i världen med en årslön på över 5 miljoner kronor. När vi väl är inne på ekonomi  kan vi konstatera att det är stora skillnader mellan herr- och damfotbollsspelare i Sverige. I fjol tjänade en allsvensk herrspelare i snitt 94.000 kr medan en damspelare kunde kvittera ut 11.000 kr i månaden. Tittar vi i superettan hade en herrspelare exempelvis i Mjällby 16.000 kr i snitt medan en damspelare i Asarum (elitettan) tjänade 1.800 kr!

När det gäller allsvenska damspelare finns det dock undantag. Nilla Fischer, som förra återvände till Sverige och Linköpings FC lär tjäna en bit över 600.000 kr om året, alltså drygt 50.000 kr i månaden. Ändå sa Nilla så här när hon tog beslutet att återvända till Sverige:

– Jag fick gå ner mer än 50 procent i lön. Och då är jag ändå nöjd med det jag får i Linköping. Jag är nog en av de bäst betalda spelarna i damallsvenskan, skulle jag gissa. Men det är klart att det är stor skillnad mot Wolfsburg.

Nilla hade otur när hon kom hem i fjol då hon efter bara några matcher drabbades av en hälseneskada.

– Tror det berodde på konstgräset, det är mycket stummare än vanligt gräs som vi spelat på i Tyskland och internationellt, säger Nilla.

När nu serien har dragit igång igen får Nilla dra ett tungt lass. Hon är den stora stjärnan i dagens LFC sedan bland annat Stina Blackstenius, som kom hem i fjol från proffslivet i Frankrike, dragit iväg till Göteborg under uppmärksammade former. Det tog flera veckor innan Göteborg och LFC kom överens om övergången.

Just Göteborg nämns i år som den stora utmanaren till regerande mästarna FC Rosengård. Ja, egentligen kommer nog damallsvenskan bara att handla om dessa två lag 2020. Det finns ingen annan som kan tänkas vinna guld, inte ens vårt eget östgötalag Linköpings FC. LFC fick visserligen in två nigerianska toppspelare strax innan deadline, men båda är fortfarande oskrivna kort.  Chinaza Uchendu kommer från Braga i Portugal medan Uchenna Kanu spelat för Sevilla i Spanien.

– Båda tjejerna har dock suttit i karantän en längre tid, varför de inte är aktuella för spel direkt hos oss. Men båda är spelklara tack vare snabb behandling hos Migrationsverket, säger tränaren och sportchefen Olof Unegård. 

Damallsvenskan får inte samma uppmärksamhet i svensk TV som tidigare år. Sportbladet TV har köpt rättigheterna och visar alla matcher i sin egen TV-kanl, men efter förhandlingar kommer ändå SVT att kunna visa 14 toppmatcher i år.