Och i nästa vecka är det dags för ett möte med de 45 folkvalda politikerna i fullmäktige. Jag kommer att lyssna på debatten och besluten med stort intresse. Fullmäktiges möten är ju offentliga och tillgängliga för alla. Antingen kan man delta direkt på plats i kommunhuset eller så kan man se och lyssna på direktsändningen från mötet på webbteve; eller kolla på mötet i efterhand. Eller läsa protokollet från mötet efter att det har blivit justerat och godkänt.
När det gäller möten som hölls för länge sedan så är det bara protokollen som gäller för den som vill veta vad som beslutades.
Den 26 november 1970 hölls det första sammanträdet i den då helt nybildade Finspångs kommun. Mötet började klockan sju på kvällen och var över tjugo minuter senare. På detta historiska möte då Finspångs köping och Hävla och Hällestads landskommuner sammanstrålade i den nya storkommunen Finspång efter valet 1970 var den främsta uppgiften för de 55 nyvalda ledamöterna i den nya kommunen att utse en valberedning.
Länsstyrelsen i Östergötland hade tidigare förordnat "tjänsteman Torild Lindvall på Fridhemsvägen 42 i Finspång" till uppdraget att sammankalla den nya kommunens fullmäktige. Torild Lindvall var socialdemokrat och en av många Lindvallare i politiken. Socialdemokraterna hade 33 av de 55 platserna i det nya fullmäktige. Kristen demokratisk samling hade precis tagit sig in i den svenska kommunpolitiken. I Finspångs kommun blev Bo Larsson den första folkvalde för KdS. Einar Andersson utsågs till ersättare för Bo Larsson.
1970 var Vänsterpartiet Kommunisterna VPK (nuvarande V) lika stora/små som KdS (nuvarande KD). Inge Hildor hade VPK: s enda mandat med Karl-Axel Lewin som ersättare.
Protokollet från det första mötet i Finspångs kommun har bara 53 år på nacken. Ändå är det som att kliva in i en fjärran värld att läsa protokollet. Det är nästan bara män som ingår i den nyvalda politiska församlingen. Och det är yrkestitlarna - inte partibeteckningarna - som står i förgrunden. Det här med könsfördelningen indikerar starkt att Sverige av årsmodell 1970 ännu, i sina offentliga delar, var ett mycket maskulint samfund. Det här med titlarna är intressant och begrundansvärt på ett annat sätt. Den representativa demokratins grundidé är ju att det väljande folket ska representeras av ett slags tvärsnitt av befolkningen vad gäller yrken, bostadsort och social förståelse av skilda verkligheter och livsvillkor.
Läsningen av protokollet från den 26 november 1970 erbjuder upplevelser av ungefär samma slag som att läsa på gravstenar på gamla kyrkogårdar där många av de döda anges med yrkestitlar av olika slag. Här förekommer alls inte bara "fina titlar". Blandningen av titlar påminner o stort om den titelmixtur som de gamla telefonkatalogerna erbjöd.
I protokollet från Finspångskommunens första möte i november 1970 berättas om att fullmäktige väljer en valberedning som bland annat utgörs av "Fru A-M Nyling på Pionjärvägen 21." Till hennes ersättare när och om hon inte kunde närvara utsågs "1:e mätningsingenjör S-E Nordin på Skiftesvägen 15.
Vice brandchef Ivan Åhlström på Bergslagsvägen 21 hade svarvaren K-E Eriksson på Fogdevägen 3 som ersättare. Kontrollanten Börje Runesson på Östermalmsvägen i Finspång hade byggnadssnickaren Allan Åsberg på Pilängsplan i Finspång som ersättare. Ingenjören Gösta Folkestad på Alvägen i Finspång hade målaren Sven Siljedahl från Täpphagen i Hällestad som ersättare. Och så vidare.
Jag gillar det där med titlarna. Titlarna berättar något mer och något annat om människorna än att de tillhör det och detta partiet. Titlarna finns kvar på valsedlarna; vilket är bra. De borde kanske även användas lite mer också i protokollen? Titlarna ger en fylligare bild av vilka som engagerar sig i den politiska förvaltningen av hembygden.
Vid den nya kommunens andra möte som hölls den 14 december 1970 röstades det om valberedningens förslag till bland annat den historiska första kommunstyrelsen. Det blev en votering på detta andra möte. Valberedningen hade föreslagit landskommunen Hällestads "starke man" Östen Pettersson som vice ordförande. Gösta Folkestad föreslog Gösta Klinga från Finspång som motkandidat till Östen Pettersson. Men Pettersson klarade denna prövning utan några större besvär. Han valdes med stor majoritet till vice ordförande och tämligen snart skulle han även få axla rollen som den nya kommunens första kommunalråd.