Då mina drömmar om framtiden försvann

För snart ett år sedan fick jag diagnosen primärprogressiv multipel skleros, ms. För mig blev det en katastrof då mina drömmar jag haft om framtiden försvann. Då var det ett stort gäng med underbara människor som jag tränat tillsammans med, som gav mig ett budskap, ”Anna mot nya mål”, skriver krönikör Anna Ekman Andersson.

Kosten har en betydelse, där med basta, skriver Folkbladets krönikör Anna Ekman Andersson.

Kosten har en betydelse, där med basta, skriver Folkbladets krönikör Anna Ekman Andersson.

Foto: Most photos

Krönika2019-11-30 12:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kost kan vara så mycket mer än bara något vi stoppar i oss för att bli mätta. Kosten kan ge oss tröst och kosten kan ha en medicinsk påverkan. Vad den än står för, så är den för oss, livsnödvändig.

Energin vi stoppar i oss och energin vi gör av med, kan liknas vid en ekvation, där vår kropp är likhetstecknet. Det vill säga att ekvationen måste gå jämnt ut, på ena sidan om likhetstecknet finns det vi stoppar i oss och på andra sidan finns vår aktivitet. Om vi på ena sidan av likhetstecknet stoppar i oss en stor mängd energi och vi på andra sidan likhetstecknet inte gör av med lika mycket energi, får vi ett problem. Ekvationen går inte jämnt ut och vi får problem med likhetstecknet, det vill säga vår kropp och likadant blir det förstås tvärtom. En del människor struntar i att tänka på vad de äter och vilka följder det kan bli, att vi faktiskt har ett ansvar mot oss själva. Det finns sjukdomar och andra orsaker som påverkar vår hälsa och kropp även om vi tänker på vad och hur vi äter men desto viktigare är det att då engagera sig lite extra.

För snart ett år sedan fick jag diagnosen primärprogressiv multipel skleros, ms. För mig blev det en katastrof då mina drömmar jag haft om framtiden försvann. Jag kunde helt enkelt inte längre utöva det som gav mig energi, att instruera andra människor i gruppträning. Då var det ett stort gäng med underbara människor som jag tränat tillsammans med, som gav mig ett budskap, ”Anna mot nya mål”. Där och då såg jag allt i svart och tänkte att några nya mål kommer det inte att bli för mig, jag kunde inte se mig själv sätta upp nya mål när mitt liv precis hade fallit i spillror. Men, jag tillät mig att falla snabbt och djupt, det tog sex månader men sen började jag ta mig upp igen.

Nu har jag satt upp nya mål. Min sjukdom har kommit till min kropp för att stanna, jag kan inte bli av med den. Jag kommer att göra alltför att kriga mot den så att jag så länge som möjligt kan styra över mina rörelser och inte behöver bli beroende av andras hjälp. Att träning är en stor del i det här är ingen hemlighet och egentligen inte heller kosten, men att kosten faktiskt kan göra skillnad. Nu har jag börjat äta antiinflammatorisk kost. Jag tänker att jag via den vägen kan komma åt inflammationerna i min kropp, det som inte medicinerna klarar av att hitta. Jag har inga bevis för att den här kosten ska vara bra för min sjukdom men jag tror på det och vad har jag att förlora på att testa? Jag har förklarat krig mot min sjukdom, jag ska slå till från alla håll och ge min sjukdom en riktig match.

Att olika sorters kost har betydelse för vår hälsa vet nog de flesta innerst inne men att ta steget att prova, till exempel att utesluta gluten, är för många alltför stort. Det kan vara livspusslet som gör att man helt enkelt inte kan, trots att man skulle vilja. Tänk då så här, man behöver inte gå ”all in”, utan ta det i små mängder, byt ut en liten del i taget. Sätt upp mål och visioner, det finns inte ett företag som inte har mål och visioner, se din hälsa som ett företag som du vill ska utvecklas och blomstra även i framtiden.