Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Då har en stor milstolpe uppnåtts

Hundraårsjubilerande Sonstorps IK, med trotjänarna Åke och Kerstin Johansson, Bo Sundqvist, Håkan Franzén och Mattias Eriksson vid fotbollsplanerna på Stråkvad.

Hundraårsjubilerande Sonstorps IK, med trotjänarna Åke och Kerstin Johansson, Bo Sundqvist, Håkan Franzén och Mattias Eriksson vid fotbollsplanerna på Stråkvad.

Foto: Magnus Johansson

Krönika2021-03-20 08:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

GO´MORRON! 

Det är få saker som jag tycker är mer speciellt och extra värt att uppmärksammas än när en medmänniska eller en förening, exempelvis idrottsklubb, fyller 100 år. Då har en stor milstolpe uppnåtts. Beträffande idrottsföreningar, så har tre fotbollsklubbar på små orter i Finspångs kommun sedan millennieskiftet nått upp i den aktningsvärda åldern. Reijmyre IF firade 2005, Igelfors IF nådde upp till hundrastrecket 2019 och i år, noga räknat 17 mars, fyllde Sonstorps IK 100 år. Grattis! 

Tänk, vilken nytta och glädje dessa klubbar gjort för orternas invånare under de hundra åren, tänk alla spelare som i ur och skur haft med- och motgångar, och inte minst, tänk alla ledare som med entusiasm lagt ner sin själ och fritid på att hålla verksamheten i gång. De är alla värda att minnas och hyllas. 

Vid jubiléer av detta slag hör det ofta till att arrangera en fest för att dela ut utmärkelser till spelare och ledare och att ordna en jubilémsmatch mot ett lag från högre divisioner. Sonstorps IK;s planer har på grund av coronapandemin grusats, men SIK hoppas kunna genomföra evenemangen senare i år. 

Agenter finns det av olika slag. Somliga hjälper duktiga fotbollsspelare att förhandla sig fram till goda förmåner inför ett liv som utlandsproffs och somliga ägnar sig åt ett James Bond-liv. Och så finns det agenter som ägnar sig åt att sälja symaskiner. Nils-Olov Hallberg i Finspång är en av dem.  I 50 år har han ägnat sig åt en sysselsättning som är på väg att dö ut. Han är 85 år och hade tänkt sluta i branschen. Men människor, främst kvinnor, hör fortfarande av sig och vill ha hjälp att reparera trasiga symaskiner. Så Nils-Olov fortsätter jobba när så behövs. Yrket innebär inte bara att sälja, utan också minst laga maskiner. 

1970 började Nils-Olov som symaskinsagent för Husqvarna. Dessförinnan var han i försäkringsbranschen och en kortare tid bilförsäljare.  Jag undrar om han kan sy och han svarar. ”Jag fick gå kurser för att lära mig. Man var tvungen att både kunna sy och reparera”.  Vet du många symaskiner du sålt under åren? ”Oj, oj. Det går inte att säga och det är för svårt att gissa”. Symaskinsagent är inget framtidsyrke. Sedan närmare 15 år förekommer ingen tillverkning i Huskvarna. Som mycket annat har tillverkningen flyttats till Taiwan och Kina. Nils-Olov tar ett år i taget. Säljer inte symaskiner längre, men rycker ännu en tid in för att reparera söndersydda maskiner. 

Några morgnar denna vecka har jag på avstånd hört koltrastshanen komma igång med sina strofer. Lite ringrostig i strupen är han nog, men snart har han sjungit upp sig. Koltrasten har kommit till trädgården titt som tätt i vinter. Pickat på frön som ramlat ut på marken och hackat på de äppelskrutt vi slängt ut. 

8 mars var ingen bra dag. Först åkte jag in med bilen i ett dammoln på Östermalmsvägen och senare på dagen gick jag på Bergslagsvägen, nära Snippen, och blev duschad när tre långtradare på rad körde in i gruset som ligger in mot trottoaren.  Jag kände mig genomdammad. Fotgängare, som jag var då, hade inte en chans att komma undan. Hög tid att vårstädningen på gatorna sätts in kan jag tycka. 

Senaste ortskluringen hamnade i den lilla staden Sigtuna (Italienja+film+fisk) och den vållade visst huvudbry för somliga. Så blir det ibland. Hörde av sig med rätt svar gjorde dessa: Margaretha Nilsson, Lars-Göran Alvarsson, Margaretha och Anders Eriksson, Per Dahlqvist, Ruth Snabb, bröderna Ståhl, Bill Persson, Birgitta Nilsson, Finspång, Edit Andersson, Lotorp, Hilli och Berth-Arne Maxe, Borggård, Frukostbordsgruppen på Hällestadgården, Lars Jern/Johanna Hjalmarsson, Hällestad, Yvette och Ronny Ripskog, August Ripskog, Katterum, Ingrid Thune, Christina Hertz, Torsten Heimstrand, Göran Bergljung, Norrköping, Nisse Sjödin, Åby, Jan-Olof Ek, Kolmården. 

Berth-Arne Maxe har tillverkat månadens ortkluring, som är uppbyggd på ett annorlunda sätt. Den har sju avdelningar och första bokstaven i varje del ska du ta med dig. Listar du ut delsvaren, så har du fått fram ett ortsnamn på sju bokstäver. 1) ger barn tomten, 2) båtankare, 3) används vid fiskrökning, 4) tändstickslogga, 5) skuttande djur, 6) kan man kasta pengar i, 7) mångårig.  Du svarar på 070-413 14 62 eller via sms.