Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Curt Nicolin gymnasiet blir alltmer vuxet

"På gymnasiet hade jag en fantastisk religionslärare som fick mig att bli intresserad av samhällsfrågor."

Magnus Ekenblom är vd på Curt Nicolin Gymnasiet i Finspång. Söktrycket är stort till yrkesprogrammen och teknikklasserna.

Magnus Ekenblom är vd på Curt Nicolin Gymnasiet i Finspång. Söktrycket är stort till yrkesprogrammen och teknikklasserna.

Foto: Widar Andersson

Krönika2020-02-21 12:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Curt Nicolin Gymnasiet -CNG - ska nog inte växa så mycket mer. I vart fall inte just nu. I vart fall inte dagtid. Och i vart fall inte med gymnasister. Det är några av alla ord och meningar som jag bar med mig från ett samtal med CNG: s vd Magnus Ekenblom tidigare den här sportlovsveckan. 

Utbildningshuset Bildningen bredvid det sorgligt övergivna gamla stationshuset nere vid Skutens strand var i det närmaste tomt den sena eftermiddagen när vi träffades. Eleverna var lediga. Många av lärarna likaså. Lokalvårdarna hade passat på att spärra av trappan och en del andra ytor för att kunna utföra mer specialiserad golvvård under sportlovet. Vilket säkerligen behövs. Här rör sig under vanliga veckor mer än 800 elever och ett stort antal lärare, rektorer och assistenter. Golven slits även av Bildningens enda vd; Norrköpingsbon Magnus Ekenblom.

”Jag gör som de flesta av våra elever och flera av våra lärare; jag pendlar in till jobbet på CNG”, berättade Magnus när vi hade slagit oss ner vid ett fönsterbord i Bildningens stora och fina matsal som CNG delar med Bergska Gymnasiet vars ungefär 260 elever också håller till i Bildningen. 

Magnus Ekenblom kom till CNG för lite drygt ett och ett halvt år sedan. Han efterträdde Magnus Schenström som har varit med alltsedan Curt Nicolin gymnasiet drog igång 1996.

”Magnus jobbar vidare som lärare och han leder även några av de utvecklingsprojekt som ständigt pågår här hos oss”, berättade Magnus Ekenblom som kom till Finspång efter många år som lärare, rektor och enhetschef på Nyströmska skolan i Söderköping. 

När han var yngre studerade han på en ekonomilinje på Kungsgårdsgymnasiet i Norrköping.

När han väl bestämde sig för vad han ”skulle bli” så satsade han på att utbilda sig till gymnasielärare inom samhällsvetenskapliga ämnen som bland annat religion och geografi.

”På gymnasiet hade jag en fantastisk religionslärare som fick mig att bli intresserad av samhällsfrågor, olika kulturer och människor”, berättade Magnus Ekenblom. 

Medan han väntade på att göra militärtjänst så fick han möjlighet att hoppa in som idrottslärare på Kungsgård. Det var ett passande inhoppsjobb för Magnus som gärna idrottade och sportade då som nu.

”Lagsporter i allmänhet och fotboll i synnerhet har alltid lockat mig. Jag tror att min erfarenhet av lagidrott har haft stor betydelse för mitt arbete och för mitt ledarskap. I lagsporten lär vi oss att jobba för varandra och att det är när alla arbetar tillsammans mot ett gemensamt mål som framgångarna nås” , sa Magnus Ekenblom.

”Jag trivdes väldigt bra på Nyströmska under de tjugo år som jag arbetade där. När jag tipsades om att uppdraget som vid på Curt Nicolin gymnasiet var ledigt så var det ändå självklart att jag skulle söka jobbet. Dels kände jag att det var dags att gå vidare. Dels och framförallt så skulle jag som vd på CNG än mer få utveckla många av de arbetsmoment som jag brinner för och tycker är mycket stimulerande – arbetet där skola och utbildning samverkar med företagen och branscherna” , sa Magnus Ekenblom. 

”På CNG är samarbetet med skolans ägar- och samarbetsföretag centrala ansvarsområden för mig som vd. Det är också väldigt roligt att arbeta med alla företag som jag upplever är mycket angelägna och intresserade av utbildning och samverkansprojekt för våra elever. I min roll som vd på Curt Nicolin gymnasiet slås jag även av det mycket positiva klimat som är mellan de olika företagen i Finspång. Framförallt påverkas vår gemensamma samarbetsmiljö av att alla gläds över varandras framgångar”, sa Ekenblom.

CNG har mycket nytt på gång, vid sidan av sina 550 gymnasieelever. Skolans verkstad används nu även kvällstid för en framgångsrik vuxenutbildning som redan gett ett 25-tal studerande, främst nyanlända möjligheten att gå ut i jobb och egenförsörjning i Finspångs industrier. Till hösten startar CNG även en yrkeshögskoleutbildning med inriktning mot produktionsteknik i allmänhet och 3D-printning i synnerhet. Yrkeshögskoleutbildningen har till att börja med tillstånd att genomföra en kurs per år i tre år med tjugo elevplatser i varje kurs. 

”Industrin är otroligt stark och framgångsrik i Finspång. Därför är det så glädjande att vi har fullt tryck och en hög andel sökande till  industriprogrammet och till alla våra olika gymnasieprogram”, sa Magnus Ekenblom.”

Karta: Finnvedsvägen 4