Conny Lindgren förhäver sig inte

Musik och politik i all ära. Men allt började med bakterier.

Bakom Conny Lindgren - under det vackra oxelträdet - anas ett eller två av de höns som bor i trädgården vid huset där han och hustrun Anna bor; ett par stenkast från Finspångs centrum.

Bakom Conny Lindgren - under det vackra oxelträdet - anas ett eller två av de höns som bor i trädgården vid huset där han och hustrun Anna bor; ett par stenkast från Finspångs centrum.

Foto: Widar Andersson

Krönika2020-08-21 12:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

– Jag är lite av en renässansmänniska med många olika intressen som jag gärna skulle vilja utveckla. Jag skulle kunna tänka mig att ägna mer tid i livet åt att sitta härute på altanen och bara titta på hur klasarna med druvor och björnbär växer till sig, sa Conny Lindgren till mig när vi sågs hemma hos honom en solig eftermiddag tidigare i augusti.

Han och hustrun Anna Hellerstedt flyttade in i det fina 20-talshuset ungefär samtidigt som de gifte sig för tio år sedan. Men då hade de redan varit ett par sedan millennieskiftet. 

– Parbildningen tog fart på jobbet. Vi var nyexaminerade lärare på Lillängsskolan och Storängsskolan till att börja med. Och på den vägen är det fortfarande, sa Conny Lindgren.

undefined
Här ute på altanen skulle Conny Lindgren kunna tänka sig att ligga och läsa historiska böcker medan druvorna så sakta mognar till sig. Hunden Dylan slickar sig om munnen vid tanken på en sådan framtid.

Utöver det lokala kändisskap som det innebär att vara lärare i många år, på flera skolor och med unga och vuxna elever så är Conny Lindgren känd för politik och musik. Han har varit fullmäktigeledamot - och mycket annat - för Vänsterpartiet i uppemot ett kvarts sekel. Ungefär under lika länge har han spelat i bandet "Pork from Cork", ett gäng vars repertoar domineras av irländsk musik men där det också finns plats för Bluegrass och countrylåtar.

– Politiken hade jag med mig från barnsben. Min mamma var aktiv i Socialdemokraterna i Finspång och själv var jag under en tid faktiskt med i SSU klubben i Torstorp som jag tror var en av de största klubbarna i Östergötland. Det var som jag minns det inte så mycket politik i klubbens verksamhet utan det handlade framförallt om att klubben var en populär träffpunkt för traktens ungdomar, berättade Conny Lindgren. 

Hans partipolitiska liv har - innan han definitivt parkerade i Vänsterpartiet - också innehållit en kort sejour i SKP när han pluggade i Örebro på 1980-talet. Musiken knackade även den tidigt på dörren i Connys liv.

– Jag var runt 12 år när vi köpte ett begagnat trumset i Norsholm. Sen satt jag med hörlurar i huset i Falla och försökte ta ut låtar. I Musikskolan spelade jag trumpet och under sex år var jag medlem i Skolmusikkåren här i Finspång. Så jag hade en bra grund när det genom slumpens skickelser blev så att Pork from Cork såg dagens ljus. Under perioder hade vi mycket spelningar ute på pubar och festivaler från Skåne och upp till Alfta i Hälsingland. När det var som mest kunde det bli 30 helger på ett år ute med bandet. Vilket blev lite mycket med tanke på annat som också skulle ha plats i livet, sa Conny Lindgren.

undefined
Bakom Conny Lindgren - under det vackra oxelträdet - anas ett eller två av de höns som bor i trädgården vid huset där han och hustrun Anna bor; ett par stenkast från Finspångs centrum.

Nu bor bandmedlemmarna utspridda i landet och repetitionerna görs på nätet. Detta Coronahalvår har det bara blivit en (1) spelning.

– 25 juli spelade vi ute vid golfbanan i Loftahammar, det är det hela, sa Conny.

Musik och politik i all ära. Men allt började med bakterier.

Conny Lindgren är barnfödd i Finspång med en far som kom från Norrfjärden i Piteå och en mor med rötter i Mottorp och Doverstorp. Han växte upp i lägenhet på Södermalmsvägen och på Gröna vägen innan familjen flyttade till ett hus i Falla. Efter studier på Bergska gymnasiet bar det iväg till Örebro där han utbildade sig till laboratorieassistent.

– Hade jag vetat att jobbet jag gjorde senare skulle komma att få den tjusiga titeln "biomedicinsk analytiker" så hade jag kanske stannat kvar längre i yrket än vad jag gjorde, sa Conny Lindgren och log underfundigt. 

Conny Lindgren har en stillsam humor som är ständigt närvarande under vårt samtal. Hans humor känns som en mix mellan avspänd självdistans, en snäll personlighet och en markering av hans ovilja att på något sätt vilja "förhäva sig." Nå, här ska inte amatörpsykologiseras mer; den stillsamma humorn är kort sagt en tilltalande och behaglig del av Conny Lindgrens personlighet. 

Han arbetade som laboratorieassistent på sjukhuset i Norrköping i tio år. Sedan stängdes labbet och då fick Conny en chans att utbilda sig till 1-7 lärare i svenska och SO-ämnen. Ett yrke som han för tillfället utövar på skolan i Viggestorp.

undefined
Dylan flyttade ganska nyss in till Lindgren/Hellerstedt på Vallonvägen. Här fanns tidigare en papillonhund som nu har gått till sina fäder. Dylan har bott i två familjer i Norr- och Söderköping innan han kom till Finspång.

Den charmerande dvärgpudeln Dylan gör oss från och till sällskap ute på altanen. En bit upp i trädgården vankar några lustiga höns omkring i det gröna. Leksaker och barnmöbler på gräsmattan indikerar återkommande besök av barnbarn. Jag kan förstå att Conny Lindgren gärna skulle vilja odla sina intressen mer sammanhängande på den här platsen.

– Jag trivs i Finspång. Folk klagar ibland på att det är så dött och så lite folk ute i centrum. Jag brukar svara att "om du går ut så blir det i vart fall en till", sa Conny och log stilla utan att förhäva sig det minsta. 

Karta: Vallonvägen 33