Cirkeln är sluten för Jan Schmidt

Krönika 23 oktober 2020 12:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

– Vi har egentligen bara en regel i Torstorpsmästerskapen i golf. Den av oss 30-35 spelare som kommer sist får som pris att arrangera nästa års tävling. Förra året var jag med för första gången därute på Finspång golfklubbs fina banor. Vilket ledde till att jag var arrangör av årets tävling. Och mitt spel i år resulterade i att det runt Kristi Himmelsfärd är jag som arrangerar tävlingen även nästa år, berättade Jan Schmidt för mig och log brett. Vi möttes en förmiddag häromdagen inne på kansliet i Torstorps IF: s nyrenoverade klubbstuga vid Atlaslunden; fotbollsklubbens fina hemmaarena. 

Golf är kanske inte Grytgölsbördige Jan Schmidts starkaste gren här i tillvaron. Men det bekymrar honom föga. Golfen ger honom sköna tillfällen till motion. Framförallt är golf en mycket social sysselsättning. Man träffar folk. Och folk är något som Jan Schmidt gillar lika mycket som vad han gillar affärer och föreningar.

– Föräldrarna var ICA-handlare i Grytgöl under tjugo år, fram till 1965. Uppväxten där i affären har förmodligen präglat mig mer än vad man kan tro. Folk gick ju ständigt ut och in i lokalerna för att handla och för att träffas och för att hålla koll på vad som hände i bygden, sa Jan Schmidt. 

Han hjälpte till en hel del i affären som var belägen i den anrika byggnaden som allmänt kallas för "Granliden Livs". 

– Jag hjälpte bland annat till med att packa och leverera varor för hemkörning till kunder. Det här var ju före Internet så kunderna ringde in sina beställningar till oss och så åkte vi hem till dem med det som de hade köpt, berättade Jan Schmidt. 

När föräldrarna sålde affären så flyttade familjen - Jan var enda barnet - in till Finspång där fadern började arbeta som fastighetsmäklare. Jan började att studera på linjen "Handel och kontor" på Fackskolan; numera en del av gymnasiet.

– Vi läste bokföring och fick lära oss göra bokslut och allt sådant vid sidan av vanliga ämnen som matte, svenska och engelska, mindes Jan Schmidt. 

Att jag och Jan träffades i Torstorp IF: s klubbstuga har en enkel förklaring. Han är inne på sitt andra år som ordförande i klubben och det är nog inte många av hans dagar i veckan som passerar utan att de fylls med ett längre eller kortade besök på Atlaslunden. Och det är han inte ensam om.

– Torstorp är en helt underbar förening. Det är en stor förmån att få vara ordförande här. Så många människor har så fina och goda känslor för klubben och vill hjälpa till med det ena och det andra. Slå i en spik, ta en kopp kaffe, känna gemenskap, fixa och ordna med det ena och det andra och framförallt ha roligt. Att ha roligt tillsammans tror jag är det allra viktigaste vad man än gör i jobbet och i föreningen. Vi jobbar mot våra uppsatta mål; så ska det vara. Men om vi inte har roligt ihop så försvinner kraften och lusten, sa Jan Schmidt.

Hans väg till ordförandeklubban i Torstorps IF - Finspångs nu ledande fotbollsklubb med ett seniorlag i division tre och med ett tiotal lag i seriespel allt som allt - är i sig själv en rolig historia. Jan Schmidt har aldrig spelat fotboll. Men när barnen var små så spelade de i Torstorp och då blev Jan ordförande i ungdomssektionen i klubben. Under alla de år då han arbetade med försäljning runt om kring i Sverige och veckopendlade till hemmet i Finspång så fick han avsäga sig alla ideella uppdrag; utöver Torstorps IF så var han till exempel också ordförande i Brukshundsklubben. När han blev pensionär så återkom han till Torstorps IF; men nu som ordförande för hela föreningen.

– Barnen har också blivit stora. Nu spelar en son i Torstorps Oldboys-lag, sa Jan Schmidt och skrattade. 

Tillbaks till tidigt 70-tal. När Jan gjort färdigt sina handelsstudier och avverkat 15 månaders militärtjänst på Infanteriregemente 4 i Linköping så gick han en dag nere på Finspång och funderade på vad han skulle göra. I en ingivelse gick han in på Konsums varuhus i centrum och sökte jobb. Där blev han kvar i tjugo år; varav tio år som varuhuschef. Sedan rekryterades han till KF Öst i Norrköping som driftsansvarig för ett femtiotal kooperativa butiker och därefter inleddes en lång era som försäljningschef i bageribranschen på flera platser i landet. Först i kooperationen och sedan i bolag som Skogaholm, Lantmännen och Fazer. 

– När jag blev pensionär och kom hem igen till Finspång så blev jag ordförande i Coop (nu är han ledamot i styrelsen) och så kom ordförandeskapet i Torstorps IF. "Cirkeln är sluten", är en given titel på mina memoarer, sa Jan Schmidt med ett varmt leende. 


Ämnen du kan följa
Läs mer!

På 1700-talet skötte torparen Sven ängen – nu har Naturskyddsföreningen tagit över

På 1700-talet skötte torparen Sven ängen – nu har Naturskyddsföreningen tagit över

Experterna: Kunskap förebygger hundtragedier · "Den på andra sidan kopplet har ett ansvar"

Experterna: Kunskap förebygger hundtragedier · "Den på andra sidan kopplet har ett ansvar"

Man anhölls efter att kvinna hittats död – släpptes sedan • Är bekanta med varandra • Åklagaren: "Många oklarheter kring händelsen"

Man anhölls efter att kvinna hittats död – släpptes sedan • Är bekanta med varandra • Åklagaren: "Många oklarheter kring händelsen"

Mitt i hettan – avråder återigen från bad i sjön • Kan leda till illamående, diarréer och magsjuka

Mitt i hettan – avråder återigen från bad i sjön • Kan leda till illamående, diarréer och magsjuka

Widar Andersson: Istället för att hänga bakom Östermalmshallen

Profilbild
Visa fler