Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Bruksorterna som aldrig ger upp

Det har skrivits spaltkilometer om Sveriges s k bruksorter som återkommer år efter år till våra högsta fotbollsserier. I år är det dags igen och framförallt handlar det om Degerfors IF, den klassiska värmländska klubben som senast var i allsvenskan 1993.

 I år är det dags igen och framförallt handlar det om Degerfors IF, den klassiska värmländska klubben som senast var i allsvenskan 1993.

I år är det dags igen och framförallt handlar det om Degerfors IF, den klassiska värmländska klubben som senast var i allsvenskan 1993.

Foto: Adam Ihse / TT

Krönika2021-04-14 12:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I lördags gjorde man alltså comeback i serien där man spelat 29 gånger tidigare i historien. Klubben bildades redan 1907 och nådde allsvenskan första gången 1938. 1941 och 1963 noterade klubben sina främsta placeringar då man blev tvåa. 1993 tog man första och enda cupsegern.

Degerfors har genom åren fostrat väldigt många storspelare. Redan på 40-talet lät namn som Gunnar och Bertil Nordahl, Olle Åhlund, Karl Erik ”Hambo” Jakobsson och målvakten Magnus ”Skjorta” Bergström höra talas om sig. På 60-talet var det bland annat Lasse Heineman och Tord Grip som såg till att de ”röd-vita” lyckas knipa stora silvret 1963.

I slutet av 60-talet kom en talang vid namn Ralf Edström fram, Åtvidabergs FF:s talangscout Lasse Spjut var snabbt framme och värvade nickspecialisten från Stora Valla. Andra stora namn som fått sin utbildning i DIF är bland annat Andreas Andersson, Olof Mellberg, Ulf Ottosson och Ola Toivonen.

Klubbens meste spelare heter dock Tobias Sohlberg med  411 matcher. Noterbart är att Tobias i dag är tränare för de nya allsvenskarna.

I truppen finns i dag bara en spelare med östgöta-anknytning, Erik Lindell, 25, med förflutet i IFK Norrköping. Så här beskriver Tobias Erik på hemsidan inför återkomsten till allsvenskan:

”Evighetsmaskinen som oavbrutet och outtröttligt drar fram längs kanten. En riktig fotbollsjobbare som med sin spelstil är oerhört nyttig för oss. Han passar perfekt i rollen som wingback. Hans styrkor är väl framför allt löpkapaciteten och inläggsspelet. Han brukar göra många assist. Sedan tycker jag att han utvecklats till att våga vara ännu mer offensiv i sitt tänk, både när det gäller första-touch på bollen och att fylla på inne i boxen. Förhoppningsvis kommer han göra några mål i år.”

Onekligen en beskrivning att leva upp till, Erik!

Lite kuriosa inför seriestarten är att Degerfors har låna ut två spelare till en annan välkänd bruksort, nämligen just Åtvidabergs FF. Det handlar om Erik Grundelius och José Segura Bonilla vilka båda kommer att spela för östgötaklubben i division 1.

Ni kanske minns vilken dramatik det var innan ÅFF fick klartecken att återvända till division 1 i höstas. ÅFF kvalspelade ju bland annat mot Frölunda, där det slutligen visade sig att göteborgarna använt en avstängd spelare i andra matchen. ÅFF fick vänta i flera veckor innan beslutet kom, men nu har de ”blå-vita” gjort come back i ettan efter att ha varit nere i tvåan och vänt.

Precis som Degerfors bildades ÅFF 1907. Första besöket i högsta serien kom 1951-52 men klubben åkte ur samma år. 1960-talet blev desto framgångsrikare. Först värvades en 16-åring vid namn Roger Magnusson från Blomstermåla och sedan hittade Lasse Spjut blivande stjärnor som Sten-Åke ”Söla” Andersson, Lars-Göran ”Knalin” Andersson och Janne Olsson. 1967 tillkom Ulf Blomberg, Kent Karlsson och Veine Wallinder och redan 1968 var laget tillbaka i högsta serien.

På den tiden blomstrade kommunen och framförallt genom Facit. Nästan alla spelare i klubben anställdes av företaget, men det innebar inte att man var på jobbet för jämnan för det stod också mycket fotboll på programmet. Företaget hängde dock inte med i den asiatiska teknikutvecklingen utan redan 1971 började man säga upp folk – och spelare! Stormålvakten Ulf Blomberg berättar så här om vad som hände:

– Året var 1971 och vi hade precis slagit ut storklubben Chelsea ur Cupvinnarcupen.  När vi kom ”hem” från London som ”hjältar” var vi snabbt nere på jorden när tre av A-lagsspelarna och vår tränare Sven-Agne Larsson fick besked att de skulle få sparken från Facit.

Trots Facits fall fortsatte framgångarna på fotbollsplanerna. Det blev cupguld både 1970 och 1971 och därefter SM-guld 1972 och 1973 och många stormatcher mot lag som Barcelona och Bayern München gjorde att proffsklubbarna började köpa sönder guldlaget. 

1976 åkte klubben ur allsvenskan och därefter har det varit en ständig berg- och dalbana i seriesystemet. Senast ÅFF spelade i vår högsta serie var 2015.

Dålig ekonomi har varit ett återkommande problem för ÅFF, men efter ett tufft saneringsjobb är man i dag på väg uppåt i seriesystemet igen. Hur långt det räcker återstår att se, 2021 är det framförallt Degerfors vi får följa i deras återkomst till allsvenskan.