Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Betel är med på ett hörn i det mesta

En kväll alldeles härförleden parkerade jag utanför Handlar´n i Igelfors. Jag var lite tidig till mötet med styrelsen i Igelfors Regna Bygderåd. Det fanns tid att se sig omkring.

Eva Hagström Öberg, Lisa Nyström, Åsa Aldén (med prischecken), Sara Eriksson, Anna Vilidu och Ronny Ehsleben; sex ledamöter av nio i styrelsen för Igelfors Regna Bygderåd i oktober 2021.

Eva Hagström Öberg, Lisa Nyström, Åsa Aldén (med prischecken), Sara Eriksson, Anna Vilidu och Ronny Ehsleben; sex ledamöter av nio i styrelsen för Igelfors Regna Bygderåd i oktober 2021.

Foto: Widar Andersson

Krönika2021-10-22 12:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Parkeringen var ganska välfylld och det rörde sig människor inne i affären och vid Q-starmacken alldeles intill. Mitt emot Handlar´n domineras blickfånget av den vackra och stora Betelkyrkan. Det är Regna frikyrkoförsamling som driver verksamheten i Betel. Församlingen söker en pastor/ungdomsledare som kan hjälpa till i verksamheten. I platsannonsen som jag läser på nätet sägs att "vi är en liten församling som inte vill ge upp." Ett bra motto som nog kan passa in även på Igelfors Regna Bygderåd, tänkte jag när jag öppnade dörren på ena gaveln av affärshuset och klev in i det gamla skolbiblioteket där Bygderådet höll sitt möte.

Runt det kaffebrödsdigra bordet satt stora delar av styrelsen för Bygderådet. Stämningen var lite extra uppsluppen. Dagen innan vårt möte hade organisationen "Hela Sverige ska leva" utsett Igelfors Regna Bygderåd till "Årets lokala utvecklingsgrupp i Östergötland." Konkurrensen var hård; totalt 16 grupper hade nominerats i Östergötland och fem gick vidare till final. På Bygderådets hemsida konstaterade Anna Vilidu som är sekreterare i föreningen att priset är "ett väldigt fint kvitto på hur allas engagemang och gemensamma krafter kan få bra saker att hända i en bygd som vår och skapa mervärden för alla som bor här. Heja oss!"

Kassören Marie Pettersson var inte med på mötet den här kvällen. Men hur som helst har hon nu nöjet att bokföra in 10 000 kronor i prispengar på plussidan i bygderådets räkenskaper. Pengarna lär inte ha svårt att hitta avsättning. Igelfors/Regnabygden är en aktiv del av planeten och några extra tusenlappar som mixas med ideella krafter, företag, föreningar och entreprenörer kan ge stor utväxling. 

Bygderådet har gått fram och tillbaka och upp och ner sedan starten 1998. Från början var Regna och Igelfors i samma bygderåd, sedan delade de på sig och 2008 gick de ihop igen och Bygderådet omfattar nu återigen hela geografin i gamla Regna socken. 

I Regna socken bor ungefär 450 personer, berättade Ronny Ehsleben som är ledamot i styrelsen för Bygderådet. Han är en smålänning med tyska anor som via Norrköping kom till Igelfors för ungefär tjugo år sedan. Han och hans nu framlidna hustru hade inga band till eller relationer med trakten innan de flyttade hit.

– Vi letade efter hus och hittade precis vad vi sökte efter här i Igelfors, berättade Ronny som förefaller ha lyckats väl med integrationen i bygden. Han kom tidigt in i bygderådets styrelse och är även aktiv i Igelfors IF: s styrelse och rör sig säkerligen hemtamt i de flesta föreningssammanhang i trakten. Ronny Ehsleben har nyligen avslutat ett långt arbetsliv; bland annat har han kuskat runt som kärnkraftsrallare under många år.

– Jag gjorde mina sista arbetspass förra året då jag fyllde 75. Men nu får det räcka med att "arbeta åt staten", som pensionär, sa Ronny Ehsleben med ett leende.

Åsa Aldén är ordförande i Bygderådet. Hon kom till Finspång från Nyköping för elva år sedan. För fem år sedan flyttade hn till Igelfors. Det är mycket att styra upp för Åsa och styrelsen. Pandemin släpper så sakta sitt grepp över föreningslivet och Bygderådet ansvarar i egen regi och i samverkan med andra föreningar för en hel del stora evenemang. 

Jag är inte ensam gäst runt bordet den här kvällen.Vanja Einarsson och Gun-Britt Eriksson från Regna frikyrkoförsamling finns på plats för att rapportera om planeringen inför julmarknaden i Betelkyrkan lördagen den 20 november. Namn på eventuella försäljare, hantverkare och företagare från trakten som vill vara med på marknaden bollas runt bordet. Flera har redan anmält sitt intresse men det finns några lediga platser kvar. Affischer ska fixas och en lista upprättas för kända anslagstavlor i kommunen och för lämpliga facebookgrupper där budskapet om julmarknaden bör spridas. Det är schvung och fart över det hela. Det är kul att se hur tanke och handling, planering och genomförande integreras närmast sömlöst. Sms skickas iväg och besvaras och besked lämnas "Jodå, hon är gärna med som utställare" och "Inga problem, han kan fixa det." Innan Vanja och Gun-Britt lämnar mötet hinner de och styrelsen byta några ord om Motordagen 28 maj 2022. Efter två års pandemimotorstopp så är det nu dags igen för den stora festen i Igelfors. Betel är med på ett hörn där också.

Nästa del av krönikan finns att läsa i Folkbladet lördagen 23 oktober.