Den första delen av artikeln om Dick Kindåker går att läsa i gårdagens (fredag 22 september) Folkbladet.
Hemvärnet samarbetar med många frivilliga försvarsorganisationer som likt hemvärnet och till exempel Allmänna Försvarsföreningen ihärdigt och ansvarsfullt har arbetat vidare med försvars- och säkerhetsfrågor trots motvinden i den dåtida tidsandan. Och som nu därför står starka i samtiden.Här finns organisationer som Bilkåren, Lottakåren, Frivilliga Motorcykelkåren och Försvarsutbildarna.
– Vi har också samarbete med Brukshundsklubben för att få tillgång till hundar som är viktiga i våra skydds-bevaknings- och eftersöksuppdrag. Alla våra samarbetsorganisationer genomför intressanta utbildningar och kurser på flera olika områden som sjukvård, samband och fordonstjänst, berättade Dick Kindåker.
Självfallet finns det också rent militära utbildningar. Den som söker till hemvärnet behöver nuförtiden inte ha gjort värnplikt. Hemvärnet arrangerar därför regelbundet Grundläggande soldatutbildningar för frivilliga. Utbildningen är på 14 dagar och genomförs så fort en ny rekryt blivit säkerhetsgodkänd. Hemvärnet skriver på sin hemsida: "Du lär dig allt från Försvarsmaktens värdegrund till hur du använder din utrustning. En annan viktig del av utbildningen är hur du skyddar dig själv och dina kamrater. Du lär dig mycket om dig själv och om hur det är att lösa uppgifter i grupp."
Jag kan personligen varmt rekommendera alla att söka till hemvärnet och genomgå "GU-F"; som den grundläggande soldatutbildningen heter på militärförkortningsspråket. Militären ligger verkligen långt fram när det gäller ledarskaps- och personlighetsutveckling. Vilket har att göra med att den militära verksamheten bokstavligen handlar om liv och död. Att lära känna sig själv och sina kamrater och att kunna hantera sitt vapen och sitt material är A och O för verksamheten.
I mitt eget liv har även boken "Soldat i fält" (SoldF) varit en kär och nyttig följeslagare. Min militära karriär var förvisso tämligen kort men de kunskaper och insikter som militärlivet och SoldF gav mig har hjälpt och stöttat mig genom allahanda besvärligheter i det civila livet. SoldF är demokratiskt uppgiftsinriktad på ett mycket tilltalande sätt. Försvarsmakten skriver om SoldF: "Du måste själv känna delansvar för att du lär dig innehållet. Boken är därför utformad så att självstudier underlättas. Kunskap är dock inte allt. Förmågan att stå emot och besegra motståndaren beror ytterst på din vilja att stå emot stridens påfrestningar och trots livsfara hålla ut, tills du har löst de uppgifter du ställs inför".
Dick Kindåker har gjort många år i hemvärnet. Gruppchefsutbildningen som ung värnpliktig på I 4 en gång i tiden har följts av flera utbildningar och steg i den militära karriären. Hans militära grad är fänrik.
– Det har varit en lång process. I många år var jag ställföreträdande plutonchef och kanske blir jag kompanichef någon gång i framtiden. Det viktigaste för mig med hemvärnet är emellertid att organisationen är, skulle jag vilja säga, "idéburen" och står och faller helt med det starka engagemang som präglar verksamheten. Det finns också en stor bredd, som lite påminner om den gamla värnplikten, sa Dick.
Han skulle gärna se att fler yngre och fler kvinnor får upp ögonen för hemvärnet och alla de möjligheter för ett "lärande och samhällsnyttigt engagemang som vi kan erbjuda." Dick Kindåker pekar på att Hemvärnet verkligen är öppet för alla som uppfyller grundvillkoren och att man får ersättning för förlorad arbetsinkomst, resor och sådant.
För den som så vill och önskar finns också möjlighet att göra frivilliga insatser inom räddningstjänsten. Hemvärnssoldater från kompaniet har deltagit vid bekämpningen av skogsbränder i Tjällmo och Vistinge och det händer att folk från hemvärnet också deltar vid eftersök av personer som försvunnit.
– Men grunduppgiften är förstås att utbilda sig för att kunna göra bra insatser i försvaret av hembygden. Numera har vi ju ett Norrköpings- och Östgötaperspektiv på hembygden. Men det finns en Finspångspluton i vårt kompani som i huvudsak består av personer och bor och/eller arbetar i Finspång, berättade Dick Kindåker. Framöver kommer vi att träffa några fler av Finspångs hemvärnare i krönikor och reportage i Folkbladet.