När jag steg ur bilen vid Qstar-macken mitt i Rejmyre häromdagen så hördes taktfasta hammarslag från Folkets Hus; ett smärre stenkast bort. Det gamla trotjänande föreningshuset ska få nytt tak och nu spikades läkt för fulla muggar. Mitt mål denna regnsoliga förmiddag var dock inte Folkets Hus utan en annan och betydligt yngre förening i Rejmyre. Jag hade lyckats boka träff med styrelsen för Byarådet i Rejmyre; en förening som bildades 2001 och som har sitt nav inne på Qstar-macken. Jag var ute i god tid och gick runt och kollade på området en stund innan styrelseledamöterna började droppa in. Först kom Maith Ekström som är ganska nyvald ledamot i styrelsen. Jag kände vagt igen henne. När minnet klarnade visade det sig att jag varit hemma hon henne och maken glasblåsaren och dansbandsmusikern Birger Karlsson för ett par år sedan. Då stod Birgers liv och leverne i centrum. Nu fick jag istället en pratstund med Maith. Hon är - likt alla utom en av de övriga i styrelsen - barnfödd i Rejmyre och har arbetat inom förskolan i långa tider. När hon var yngre jobbade hon också en hel del på värdshuset Tre Glas som låg mittemot Konsum och bredvid gamla posten efter Glasbruksvägen. Tre Glas brann ner nån gång mitten av 1990-talet.(Mer om den saken i nästa krönika från mitt möte med Byarådet.) Medan jag och Maith Ekström stod och talade med varandra kom Birgitta Johansson som är vice ordförande körande i sin bil. Hon och hennes man är inflyttade från Bränntorp - en kvarts bilväg bort ungefär - där de bott i fyrtio år. Här i Rejmyre har de tagit sig an att renovera gamla fastigheter på Ståthöga där de hyr ut sex stycken lägenheter.
– Det ringer folk varje dag och frågar om vi har något ledigt. Inte minst bland yngre barnfamiljer verkar det finnas ett tryck att hitta lite billigare boenden i det slags trygga miljö som finns här i Rejmyre, berättade Birgitta som har många järn i elden också i Byarådets styrelse.
Efter några minuter var vi fulltaliga då även ordföranden Per Nilsson och sekreteraren Bert Kindåker slöt upp vid macken. Platsen som kassör är vakant i föreningen. Vilket är lite bökigt då den ekonomiska verksamheten är ganska så omfattande. Ordföranden Per Nilsson sköter kassörssysslan fram till årsmötet som går av stapeln den 7 september. Jag frågade om det är någon ny kassör på väg in i styrelsen?
– Vi gör som i politiken och hänvisar till valberedningen, sa Per Nilsson med ett skratt. Efter den passningen var det ju omöjligt att inte byta några ord om Löfvens avgång och om möjliga efterträdare. Men det resonemanget får stanna innanför den gamla bensinstationens väggar.
Byarådet startade som nämnts 2001. Enligt vad som berättades för mig så var det dock inte så mycket verksamhet förrän det 2007 stod klart att den dåvarande Uno X-macken skulle läggas ner.
– Uno X såldes till vad som senare blev Statoil. På grund av EU: s konkurrensregler var det nya och stora bolaget tvunget att avveckla ett antal stationer och vår station var en av dem som lades ner, berättade Bert Kindåker. Ordföranden i Byarådet hette på den tiden Peder Nyström. Runt bordet var alla överens om att utan Peders mod och entusiasm så hade aldrig den nya macken kommit till.
– Föreningen hade en kassa på 6000 kronor och kostnaden för att etablera en mack låg på en och en halv miljon, berättade Per Nilsson.
Det blev många förhandlingar med kommunen och med Glasbruket om markfrågor och med andra myndigheter om EU-bidrag och med drivmedelsbolag om leveranser och med den ena och den andre om det tredje och det fjärde. Mycket ideellt arbete blev det för föreningens del.
– Många Rejmyrebor minns nog inte minst hur den dåvarande kassören Lennart Svensson stod och handbilade bort sten här på tomten på dagar och kvällar, sa Per Nilsson.
Qstar är ett drivmedelsbolag med rötter på Vikbolandet. Byarådet kom överens med bolaget av leveranser och sedan den 1 januari 2009 har således Rejmyreborna en egen mack på plats. Och en egen mackföreståndare förstås!
Bengt-Erik Jakobsson - Jakob - är en legendarisk TV-handlare/reparatör på i Rejmyre. Helt ideellt har han daglig tillsyn av stationen som byggdes av BP 1956 och som idag ger ett behändigt tillskott till Byarådets verksamheter och projekt. Bensinen håller igång fler saker än Rejmyrebornas bilar. Till exempel pulkabackar, badplatser och belysta gångvägar. Läs mer om allt detta, om Jakob och om de andra samhällsentreprenörerna i Byarådet i nästa krönika som går att läsa i Folkbladet i morgon lördag.