På 80- och 90-talet stod vi kalla vinterdagar bredvid Idrottsparkens grusplan. Ofta frös vi i februari/mars när träningsfotbollen inleddes och bjöds också på dålig fotboll. I dag har konstgräset revolutionerat fotbollen.
Redan i februari år 2018 kunde vi njuta av riktigt bra fotboll även om kylan fortfarande fanns där och ofta även den kalla vinden. Vi var några få tappra som stod ut med kylan och vinden.
Men för spelarna är underlaget något helt annat än stenhårda grusplaner som i mars sedan bestod av lervälling när vårsolen gjort sitt.
2000 invigdes den första konstgräsplanen på Idrottsparken. Kommer ihåg att jag bevittnade en träning och efteråt tog ett snack med Thomas Olsson, en av IFK Norrköpings mittfältsstjärnor på den tiden, angående det nya underlaget.
– Nu kan man inte längre skylla på underlaget om man slår en felpass, kommenterade Thomas med ett leende.
De orden har följt med mig genom åren. I takt med att konstgräsplanerna har blivit fler, så har vinterfotbollen faktiskt blivit attraktivare. Svenska Fotbollsförbundets drag att göra om träningsmatcherna till svenska cupen ökade också intresset och här var även Östergötlands Fotbollförbund snabba att haka på, varför träningsmatcherna från slutet av februari alltid gäller något. Stod själv i söndags eftermiddag på Pema Arena i Hjulsbro och såg en underhållande match i cupen mellan Hjulsbro och Dagsberg (1-3). Planen var sommargrön även om snövallarna runt om var stora så ibland var det svårt att hitta de bortslagna bollarna…
Jag skrev tidigare att konstgräsplanerna blivit fler och fler. Här har ni en liten lista över alla planer i Norrköpings kommun i dag:
– Östgötaporten (tidigare Idrottsparken) som fick konstgräs 2009.
– Teknikhallen på Östgötaporten för 7-manna, fick konstgräs också 2009.
– Sydvallen i Hageby där gräset byttes ut 2015.
– Maxi-hallen i Eneby som mäter 70x40 meter. Eneby har också i egen regi anlagt konstgräs på sin huvudarena liksom på en 7-mannaplan.
– City Gross Arena i Lindö har både en huvudarena med konstgräs samt ytterligare två fullstora planer som invigdes i fjol.
– Åby IF har konstgräs både på en 11-mannaplan och en 7-manna.
– Smedby AIS invigde 2014 Mirum Arena där det finns två fullstora konstgräsplaner och dessutom en 11-manna naturgräsplan samt flera 9- och 7-manna.
– Ektorps IP har fått en fullstor konstgräsplan.
– Bollspelarens grusplan har fått konstgräs, tyvärr en plan i mycket dåligt skick där ogräset underifrån trängde upp i fjol.
– Svärtinge invigde i fjol en ny idrottsplats med en konstgräsplan.
– Krokeks IF har konstgräs i sin hall som mäter 24x64 meter.
– Kuddby IF byggde en inomhushall 25x65 meter som invigdes 2006 med konstgräs.
Lägg därtill att både Söderköping, Valdemarsvik och Finspång numera också fått konstgräsplaner så förstår ni betydelsen för fotbollen, då dessa planer går att spela på året runt (om man bara kan hålla snön borta) och dessutom kan utnyttjas minst fyra gånger mer än en gräsplan per år.
Så här står det att läsa om konstgräsplaner i Wikipedia:
”Konstgräs är ett underlag för bland annat sportutövning. Vanligast idag är på fotbollsplaner, amerikansk fotboll, baseboll och landhockeyplaner. Konstgräs förekommer också allt oftare även på golfbanor, tennisbanor och i andra anläggningar som trädgårdar, altaner, terrasser, lekplatser med mera. Den stora fördelen med konstgräs är en mycket högre utnyttjandegrad, speciellt på nordliga breddgrader där gräset inte kan användas alls under vintern.
AstroTurf var den första generationens konstgräs och lanserades 1965. Ursprungligen fanns det bara ett sätt att tillverka konstgräs. Tillverkningsmetoden gör att produkten blir ett s.k. splitfibergräs. Materialet är polypropylen och gräset dressas normalt med en blandning av specialsand och gummigranulat. Granulatet består av antingen naturgummi eller finhackade begagnade traktor- och bildäck, som håller stråna upprätt och skapar stadga.
En utveckling av tillverkningsmetoden har gett monofibergräs, som kallas den 4:e generationens konstgräs. Det tillverkas i flera fabriker världen över. Skillnaden mellan splitfiber och monofiber är att monofiber ser ut som verkligt gräs där varje grässtrå är synbart. Spitfiber ser ofta mer artificiellt ut.”
Även en 5:e generations gräs finns i dag. Och utvecklingen lär fortsätta så att vi snart har ett konstgräs som helt liknar naturgräs, även om jag alltid kommer att längta till matcher i juni-juli-augusti på riktigt saftigt naturgräs.