I skymundan har några jubiléer inträffat i kommunen. Borggårds Folkets Hus har fyllt 75 år och det är 40 år sedan föreningen inledde ett samarbete med Hällestad skola i gemensamma lokaler. Dessutom har Grosvads Idrottsplats existerat i 60 år.
1964 invigdes Grosvads IP. Populära TV-Pucken för 15-16-åringar spelades i Finspång säsongen 1963-64. Andra milstolpar är konstfrysta bandybanan 1985, sporthallen Aluceum 1987, ishockeyhallens tillkomst 1991. 2008 stod nya badhuset färdigt och samma år kunde allvädersbanorna för friidrotten tas i bruk. Skol-OS i friidrott startade 1982 och pågick många år. Detsamma gjorde Fotbollsskolan för barn och Fotbollscup Finspång för ungdomar. Konstgräsplanen för fotboll låg klar till 50-årsjubiléet 2014. Den överlägset största tävlingen deltagarmässigt var Tiomila i orientering 2010 med över 9 000 seniorer och ungdomar. Tiomila kommer tillbaka nästa år med minst lika många aktiva. Det har hänt mycket under de 60 åren. Lagsporter som individuella idrotter har tävlat utomhus och inomhus. Hur ser det ut inför 75-årsjubiléet undrar jag.
På 1940-talet diskuterades i Borggård om behovet av en samlingslokal. Ritningarna låg klara 1947 och stadgarna godkändes 1949. Av ekonomiska skäl dröjde det tio år, 1959, innan föreningen fick en egen lokal. Den dåvarande skidbacksstugan överlämnades av Borggårds Bruk och blev därefter Borggårds Folkets Hus, som blev flitigt utnyttjad. 17 maj 1970 kom så det hårda slaget. Vid ett åskväder slog blixten ner och byggnaden brann ner till grunden. Verksamheten bedrevs därefter under många år i andra lokaler.
1984 återuppstod Folkets Husföreningen i Hällestad, tack vare att kommunen och föreningsstyrelsen hittade en idealisk lösning genom ett samarbete om nyttjandegraden om gemensamma lokaler med Hällestad skola. Skolan använder Folkets Hus som bespisningslokal. Aktiviteterna i Folkets Hus har skiftat, men på det stora hela taget varit populära. De senaste 25 åren har teatergrupper gästat Folkets Hus med i snitt 100 personer. Styrelsens största önskemål är att få tillbaka biblioteket, som man saknar.
Bokrelease i Finspång hör inte till vanligheterna. Nyligen var det en sådan i Mariagården. Ann-Britt Wrenner och Johan Tell presenterade boken om kyrkorna i Finspångs församling, "En vandring genom sekler", inför ett 40-tal åhörare. Åtta kyrkor och kapell skriver Ann-Britt om och Johan har fotograferat både interiört och exteriört. Här finns en intressant historia och en stor kulturskatt. Johan har tagit åtskilliga bilder under sina 44 år arbetsår i församlingen. För Ann-Britt är det den tredje boken hon skrivit.
Parkeringssituationen på Grovadsområdet har fått kritik av besökare till Arena Grosvad. Nu har kommunen beslutat att öppna grusparkeringen mittemot Finspångs FK:s klubbstuga, som ska lätta på trycket. Det är ett bra beslut tycker jag. Jag förstår inte varför grusparkeringen inte öppnats tidigare. För flera år sedan användes parkeringen, men på senare tid har en bom hindrat bilister att nyttja den. Nu blir det ett 70-tal p-platser och gratis parkering med parkeringsskiva i två timmar under hela dygnet som gäller.
Det är inget fel att ha en vision. Finspångs kommun har satt upp en vision om att växa till 30 000 invånare till 2035. Jag är skeptisk till att det målet slår in. Det vill nog till både mycket tur och skicklighet för att lyckas. Men i sommar har turister börjat hitta till Finspång igen. Så visionen kanske slår in.
Nyligen lades Pressbyrån i Finspång ner. Illa nog. En än större smocka kom i veckan att Folkbladets papperstidning läggs ner vid årsskiftet. Väldigt tråkigt och sorgligt. Kanske hinner jag med att skriva en dödsruna i en av mina två återstående glimtar.
Senaste ortskluringen hamnade i Malmö. Rätt svar fick jag från följande: Birgitta Nilsson, Ruth Snabb, Ulf Folkesson, Agnita Källgren, Anders och Birgitta Nilsson, Gunilla Nordin, Gun Burman, Roland Cratz, Margaretha Nilsson, Lars-Göran Alvarsson, Finspång, Wivianne Johansson, Kristina Wickman Danson, Edit Andersson, Lotorp, Anne-Marie Karlsson, Sonstorp, Inga-Kari Karlsson, Borggård, Eva Hansen, Grytgöl, Frukostbordsgruppen på Hällestadgården, Rose-Marie Goding Blomdahl, Ljusfallshammar, Ronny och Yvette Ripskog, Katterum, Berit Härner, Hans Persson, Christina Spännar, Bo och Jill Sonelin, Norrköping, Jan-Olof Ek, Kolmården, Inez Ek. Linköping, och Nisse och Inga Ohlsson, Västervik. Anders Perling, Norsholm, bidrar med månadens ortskluring: Sak+parti+ort. Svar tar jag emot på 070 413 14 62 eller ett sms.