Att be fans och samarbetspartners om pengar för att kunna värva spelare utanför den budget man satt upp har förekommit under hela 2000-talet. Men trenden 2020 går åt ett annat håll till rena ”tiggeriet” för att kunna värva specifika spelare.
Brynäs gjorde för ett par månader sedan en uppmärksammad kampanj där man gick ut till sina supportrar och ”tiggde” pengar för att kunna värva Patrik Berglund och Simon Bertilsson inför den kommande säsongen.
Slutsumman blev cirka två miljoner kronor från 5 000 supportrar. Sedan ytterligare en miljon från företagare i och omkring Gävle.
Mannen bakom den här lyckade kampanjen hos Brynäs heter Michael Campese och är klubbdirektör. Han menar att klubbarna tidigare varit otydliga med vad de insamlade pengarna ska användas till.
– Jag gjorde en sådan här insamling tre-fyra gånger för tiotalet år sedan när jag jobbade i Västerås SK Fotboll och VSK Bandy. Senaste gången jag använde supportrarna var när vi värvade Johan Mjällby till fotbollen, berättar Michael i Expressen.
Han fortsätter i tidningen:
– Det är som att köpa en aktie, utan att veta vad du köper när man inte specificerar vad pengarna ska användas till. Hur troligt är det att du engagerar dig då? Jag har aktie X, jag har ingen aning vad det är, men köp den! Jag tror att svensk idrott ligger efter, för att vi måste erbjuda privatpersoner en chans att engagera sig, särskilt som vi har föreningsdemokrati inom svensk idrott.
– Du har ju rätt att säga ja eller nej! DET är den stora grejen här. Därför kan jag inte tycka att det är konstigt att vi frågar. Vill man, då gör man. Vill man inte, då gör man inte.
Björklöven är en annan klubb som inte mindre än fyra gånger under 2020 ”tiggt” pengar av supportrarna. Den första swishkampanjen var när förra säsongen ställdes in och supportrarna fick köpa fiktiva biljetter istället. När klubben fyllde 50 år vädjade man också till supportrarna om stöd och så genomförde man två kampanjer när Olle Liss och Zach Palmquist värvades till klubben, den första kampanjen inbringade 300.000 kr, den andra 600.000 kr.
Klubbens vd Anders Blomberg säger så här om insamlingarna:
– Idrotten måste finansieras på olika sätt och för oss har det fungerat väldigt bra. Många av våra supportrar tycker att vi ska fortsätta med dessa insatser. Vi har ett stort engagemang runt klubben just nu och vi har fått bra utfall eftersom personerna som deltagit vet vad de investerar i, det är min bild, säger Blomberg.
Personligen är jag dock helt emot den senaste ”trenden”, d v s ”tigga” pengar till spelares löner. Sico (Svensk Ishockeys Centralorganisation) presenterade för en tid sedan siffror vad svenska ishockeyspelare i SHL tjänar. Snittinkomsten ligger på 121.000 kr i månaden, hur många arbetare är det som kommer upp i den lönen i vårt land? Enligt andra uppgifter finns det spelare som tjänar både 250.000 och 300.000 kr i månaden. Lägg därtill skatt och sociala avgifter så förstår ni att några miljoner kr inte räcker speciellt långt till stjärnorna.
Nu tjänar förstås inte alla de här pengarna i en SHL-trupp. I trupperna på cirka 25 spelare finns också många ungdomar som får nöja sig med 30.000-40.000 kr i månaden under sina första år i A-laget.
Många klubbar har tvingats skära ner sina spelarbudgetar i år. Bara två klubbar, Linköpings HC och Oskarshamn, har vågat öka på löneutgifterna.
Men naturligtvis sätter man ett stort frågetecken till de här löneutgifterna när klubbarna går på knäna under corona-pandemin och skattebetalarna, d v s du och jag, står för en del av pengarna genom regeringens stöd.
Inom loppet av två dagar förra veckan blev svensk fotboll två profiler fattigare. Förre SvFF-ordföranden och landshövdingen i Småland, Lars-Åke Lagrell, avled i en ålder av 80 år och i förra veckan nåddes vi också av beskedet att en av svensk fotbolls största eleganter, Agne Simonsson, hade gått bort i en ålder av 84 år.
– Nu är det bara jag och Reino Börjesson kvar av VM-silverlaget från 1958, var Kurre Hamrins kommentar efter att ha fått dödsbudet.
Agne spelade förutom i landslaget (51 A-kamper) även i Örgryte, Real Madrid och Real Sociedad. Blev också svensk mästare 1985 som tränare för Örgryte IS.