I dessa virustider är film och tv en av de branscher som har absolut svårast att verka. En industri som i flera länder innebär storproduktion där många kommer nära varandra men också mycket fysisk interaktion framför kameran. Inom den anglosaxiska filmkulturen har sex- och kärleksscener blivit givna inslag. Hollywood säljer i hög grad sex, när det inte säljer våld. Regelbundet förekommande är också dessa scener en lättjans väg till att beskriva känslor och attraktion. Skådespelaren behöver inte jobba extra för att med uttryck visa kärlek, manusskribenten måste inte hitta fler sätt att skapa en situation som med mångfald beskriver romantisk kärlek, bildproducent och fotograf har kunnat kulminera kärleken i en explosion genom att kunna visa attraktion på ett explicit sätt.
Just nu är det produktionslimbo och produktionsstiltje men det finns en gräns för hur länge branschen kommer kunna stå stilla. Redan nu har en del serier och såpoperor försiktigt börjat sin produktion. Långköraren "Glamour" inledde med att försaka intima scener men nu har de gått över till docksex, alltså så kallade real dolls. Skådespelare har enligt producenten osäkert ställt frågat om de verkligen ska fabricera sex med dockan och fått grönt ljus.
Ett regissörsförbund i Storbritannien har släppt “Intimacy in the Time of COVID-19”, en sorts riktlinjer om hur man bäst hanterar inspelningar i samband med Corona. Skrivelsen innehåller tips om att intensivt testa produktionspersonal och skådespelare, sätta dessa i två veckors karantän innan inspelning, att regissör tillsammans med producent och manusskribent går igenom varje scen för att anpassa, att sex- och kärleksscener spelas in mot slutet, att man använder sig av skådespelare som redan har en privat relation och inte distanserar sig fysiskt men också att man bör fundera över hur kärleken ska gestaltas. Skrivelsen tar en del exempel från filmklassiker som "Casablanca" och "Det hände en natt" där skildringen innehåller väldigt begränsat med fysisk beröring men känslan desto starkare och bestående. Vem har sett "Casablanca" och tänkt att det var för få sexscener?
Riktlinjerna föreslår också ökad användning av intimitetskoordinatorer, en yrkesgrupp som fick skjuts uppåt i samband med #metoo-upproret.
Själv tycker jag att filmmakare även kan inspireras av film från en del andra länder. Iranska regissörer har i snart 40 år gjort en hel del guldklimpar som varit ganska Corona-säkra av nödvändighet. På grund av landets lagar och regler kan intimitet inte skildras fysiskt på film eller i tv. Endast mellan ett kön förekommer någon som helst kroppsberöring och även då inte på något sätt romantiskt eftersom samma regler inte tillåter homosexualitet. Det har inte varit ett hinder för att visa kärlek, men omständigheterna gör att skådespelare behöver göra mer för att få fram känslorna. Självklart ska det få vara ett val i framtiden men att på slentrian slänga in sexscener är heller inget att eftersträva. Som mycket annat kan man hoppas på att det bästa av alla världar föds av Corona-krisen. Japan är annars ett filmland där omständigheterna inte påverkar men där antalet sexscener inte kommer nära Hollywood-nivån.
Bäst just nu: "Vi två", fransk film i återhållsamhetens och ömhetens tecken.
Kom ihåg: Norrköpings biografer är öppna, gå dit och kombinera nytta med nöje!