Andra Covidvågen sveper in som en blöt filt över Europa. Smittan har tagit ny fart och nu införs skärpta restriktioner och rekommendationer, nationellt och regionalt. Nyligen drogs snaran åt även i Östergötland. Vi uppmanas att begränsa umgänget, undvika köpcentrum, badhus och gym och mina åsikter är ointressanta. Det finns tillräckligt med foliehattar för att jag ska dra mitt tyckarstrå till stacken. Jag kan både oroas och roas av amatörer som tror att deras egna slutsatser och konspirationsteorier äger större giltighet än den samlade trusten av smittskyddsexperter.
Första vågen var på något sätt lättare att förhålla sig till. Nyhetens obehag och autentiska skildringar från intensivvårdsavdelningar, gjorde det självklart att ta till sig restriktionerna. Den korta perioden för någon månad sedan, med vissa lättnader i restriktionerna var just kort men underbar. Vi fick temporärt umgås och arbeta lite mer vidlyftigt (i mindre grupper), men det blev blott en kortare permission innan de nya allmänna råden skickade tillbaka oss till karantänens torftighet.
Andra vågen kräver uppoffringar från oss alla, utifrån de förutsättningar vi har. Jag jobbar hemifrån när jag kan och om jag känner mig krasslig. I gryningen promenerar jag och vid möten så håller jag åt sidan för att bibehålla avståndet. Eftersom jag alltid klär mig för varmt så rinner svetten längs ryggen, samtidigt som jag pluggar in mina hörlurar. Den andra vågen kräver också podcasts som matchar den mentala utmaningen. Det finns många bra poddar i skattkistan, men jag väljer ut tre giganter som passar både egna intressen och själslig status.
Först ut är Erik Niva och Håkan Andreasson i “ When We Were Kings” , en podd som utgår från fotbollsklubbar och säsonger som har satt avtryck i historien. Fotbollen i sig är underordnad, det är tidsandan, den kulturella kontexten och persongallerierna som är behållningen. Oavsett om berättelsen utgår från Assyriska FF säsongen 2010, Chile 2015 eller Leeds United 2001, är det öden där sorg, passion och vändningar i livet, fascinerar mig under dessa Golgatavandringar i pandemins dystra år 2020.
En annan nystartad podcast att rekommendera är Tomas Andersson Wijs “ Hundåren ” i Motgångspodden. Titeln lovar stordåd och lever också upp till förväntningar om kärva karriärvägar. Om Erik Niva imponerar i sin podd genom makalösa faktakunskaper, imponerar TAW genom sin förmåga att skjuta in följdfrågor och få gästerna att blotta sig. Avsnitten med Peter LeMarc och Nina Persson är knappa 90 minuter långa, men fungerar som utmärkta följeslagare under promenaderna. Det är något tilltalande med människor som använder egna tillkortakommanden som värdefulla verktyg i livet. Det är attraktivt med människor som förstår att livet inte alltid är, eller ens bör vara, en räkmacka i progression och framgång. Eller som Peter LeMarc själv uttryckte: “Ett genombrott har inget att göra med hur bra du är, det handlar om tur och timing ”. Efter genombrottet visar det sig möjligen om du har talang och jobbar tillräckligt hårt för att lyckas.
Den tredje podden på topplistan är Karin Rådbergs och Petter Enlunds “ Skolprat ”. Rådberg och Enlund är två genuina skolmänniskor och podden är ett måste för alla med intresse av skolutveckling. Även här vill jag framhålla poddarnas eminenta förmåga att lyssna och verkligen framhålla sina gästers berättelser. Lite som Skavlan, men utan självhävdelsebehov. Här kan man bland annat ta del av Skolverkets GD Peter Fredrikssons syn på svensk skola i coronatider, eller insupa fragment av den legendariske psykologen Petri Partanens breda kunskapsbas. Nu ryktas det visserligen om att en av programledarna ska bytas ut, men jag är hoppfull att även vårens avsnitt kommer att bidra till fortsatt god fortbildning.
Det som lockar mig som lyssnare är inte kända eller erkända människors förmaningar eller predikningar, även om det också kan vara underhållande. Nej, det som attraherar mig är kantstötta och ödmjuka människors berättelser om liv och karriärer som inte har gått spikrakt.
Det är i motgångarna som vi härdas och formas, om vi förmår att ta tillvara på erfarenheterna.
Detta gäller inte minst i baksuget av den andra vågen, med uppoffringar, rekommendationer och restriktioner.
Men glöm för all del inte att hålla avståndet, tvätta händerna och stanna hemma från jobbet om du känner dig sjuk.
Så är det med det…
“Ett genombrott har inget att göra med hur bra du är, det handlar om tur och timing ”.
Det är i motgångarna som vi härdas och formas, om vi förmår att ta tillvara på erfarenheterna.