Genom muntert samspråk på svensktyskengelska fick jag en inblick i hur livet fört den femtioåttaårige företagsekonomen Wolfgang Schreyer från staden Erlangen i Tyskland och till Grytgöl i Finspångs kommun.
Siemens har ett av sina traditionella centra i Erlangen. När Wolfgang var färdig med sina företagsekonomiska studier på gymnasiet och hade klarat av sin militära värnplikt så hade han tre yrkesval. Antingen söka sig till ett jobb på en bank, börja en karriär inom offentlig förvaltning eller försöka få in en fot på Siemens. På inrådan av sin far - en man från Wien i Österrike som blev "beordrad tysk" 1938 då den tyska armén tågade in i Österrike och anslöt landet till Tyskland - valde Wolfgang att satsa på Siemens; ett beslut som nu har hållit i snart fyrtio år.
Wolfgang Schreyer har arbetat i en rad olika branscher men ändå alltid varit kvar i Siemens. Och hade han haft ännu ett arbetsliv att spendera så hade han kunnat tjänstgjort inom en rad andra branscher utan att för den sakens skull behöva ta av sig Siemenshatten.
Kraft och energi är två stora fundament i Siemens industrikoncern. Men vitvaror, persondatorer, transporter och medicinteknik är andra exempel på branscher där företaget har en betydande ställning i världen.
Turbintillverkningen i Finspång har ingått i Siemenskoncernen sedan 2003. Och något senare kom Wolfgang Schreyer för första gången till Finspång.
– Min chef ringde mig och sa att mina insatser behövdes i ett besvärligt projekt norrut i världen. Jag var väl inte så entusiastisk när planet landade på Skavsta flygplats och jag började leta mig upp mot Finspång i min hyrbil, berättade Wolfgang för mig där vi satt i eftermiddagssolen i Grytgöl.
Men det skulle snabbt komma att ändras. Han kände sig välkomnad och han kände också att det var något speciellt med inställningen till arbete, industri och företag i Finspång.
Före 2003 då Siemens helt och fullt kom in i bilden i Finspång så har turbintillverkningen på platsen sedan 1913 skett under namnen Stal, Stal-Laval, ASEA Stal, ABB Stal, ABB Alstom Power och Alstom Power.
– Här finns framförallt en nedärvd respekt och insikt sedan i vart fall 1400-talet om vad industriarbete betyder för välstånd och välfärd. Namn och varumärken har skiftat under seklernas gång men arbetets värde består i Finspång, sa Wolfgang Schreyer.
Hans anställning i Siemens inleddes med en tvåårig utbildning där den unge Wolfgang fick teoretisk och praktisk inskolning som juniorsäljare på kraftsidan.
– Vi fick besöka flera olika fabriker på flera olika platser i världen. Det var och är där jag trivdes bäst. Det är ute i produktionen som jag får en riktig känsla för affären som det är mitt jobb att räkna på och att arrangera en stabil finansiering för, sa Wolfgang.
Hans första utrikesplacering gick till Egypten och Suez där en turbinanläggning byggdes upp från noll och inget och till ett fungerande projekt. Sedan dess har han arbetat för Siemens räkning i bland annat Indien, Turkiet och i Sydafrika. Och varvat med kortare eller längre perioder på kontoret i Erlangen där han också bildade familj. Han har fyra barn i åldrarna 15 till 29 år i Tyskland.
– I Melbourne i Australien ledde jag under fyra år ett projekt där vi utrustade staden med spårvagnar; världens största spårvagnsnät. Jag rekryterades sedan till Kina för ett projekt där vi ansvarade för bygget av tunnelbanevagnar som gick på export till Bangkok i Thailand. När det projektet tog slut blev jag kvar i Kina och gick in i stora vindkraftprojekt vi hade i Asien och i Australien, berättade Wolfgang Schreyer.
Han och Ying hade båda gått igenom skilsmässor när de träffades på jobbet i Shanghai. Ying, som arbetade på en annan avdelning av Siemens sökte ett jobb som Wolfgang hade utlyst internt. De fann tycke för varandra och 2015 när Wolfgangs chef ringde och ville ha honom till Finspång igen så flyttade familjen - Ying och en av hennes döttrar och Wolfgang - norrut tillsammans. Nu går den 12-åriga dottern till Ying i Grytgöls "fantastiska skola" medan Wolfgang arbetar med finanserna och Ying på säljsidan hos Siemens i Finspång.
Wolfgang och jag talade om politik - han har blivit medlem i S i Finspång - om skillnader mellan Sverige och Tyskland, om Corona och om livet och tingen i stort och om hur fina grannar de har. Det var en härlig eftermiddag i Grytgöl.