Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

50 år firades med trädgårdsfestival

KRÖNIKA2015-09-01 11:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För några år sedan åt jag middag med en vän från Etiopien. När han berättade att medellivslängden för kvinnor i Etiopien är 45 år fick jag så dåligt samvete över att jag fått överleva den åldern att jag knappt fick i mig en tugga av maten. Det var efter den kvällen jag bestämde mig för att om jag överlevde tills jag fyllde 50 så skulle jag fira det ordentligt.

Eftersom tiden går fort när man har roligt har jag nu redan levt i femtio år, och det firade jag ordentligt med en festival i min trädgård. Visst är det värt att fira! Det är inte alla som får vara med så länge.

Jag fick ingen hörapparat i födelsedagspresent, men det gör inget. Ibland är det bara skönt att slippa höra en massa skitsnack, men jag har förmånen att ha många musikaliska vänner som förgyllde festivalen och spelade mina favoritlåtar extra högt. Andra vänner hjälpte till med mat och godsaker till buffébordet, och alla som ville fick dansa salsa i gröngräset under ledning av riktiga proffsdansare. Flera vänner skänkte en slant till mina elevers nästa toleransresa. En vän passade på att skänka pengar till trädplantering i Afrika och en annan såg till att en flicka i Afghanistan fick börja skolan. Sådana presenter uppskattar jag väldigt mycket. Så jag kan verkligen säga att det var värt att fylla alla de där åren!

Den 27 augusti uppmärksammades Raoul Wallenbergdagen och årets Raoul Wallenbergpris delades mellan Hédi Fried och Emerich Roth. Båda överlevde Förintelsen och har outtröttligt ägnat sina liv åt arbete mot rasism och främlingsfientlighet. Det känns extra bra eftersom jag själv har fått äran att vid flera tillfällen träffa och lära känna dessa underbara människor med kloka huvuden och varma hjärtan. Jag har fått motta priser från dem båda för mitt i jämförelse blygsamma arbete i deras anda.

Diplomaten Raoul Wallenberg räddade tusentals ungerska judar från Förintelsen bl a genom att utfärda skyddspass till dem. Han lär själv ha förringat sin insats och sagt att ”det skulle väl vem som helst ha gjort som hade möjligheten”. Det vill jag också tro om människan. Jag inbillar mig inte att jag ensam kan resa till Syrien och stoppa IS, men jag, precis som du, kan nog faktiskt göra skillnad i vardagen. Raoul Wallenberg academy (www.goraskillnad.nu) har gjort en lista med hundra förslag på vad vi enkelt kan göra för att få en bättre värld, till exempel donera pengar till något du tror på istället för att köpa en present nästa gång någon fyller år. Eller, slut upp med en sockerkaka utanför Hävla flyktingförläggning söndagen den 25 september klockan 14 och delta i en manifestation som en av mina vänner tagit initiativ till. I stället för att kränka människorna som bor där genom att kasta ägg mot byggnaderna, som hände nyligen mot en flyktingförläggning i en annan kommun, visar vi ett trevligare sätt att använda äggen, och fikar tillsammans.

Läs mer om