Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

En mordern utmaning med TikTok och algoritmer

Det är nog inte så länge sen jag inte hade en aning om vad ordet algoritm betyder, men tydligen styr just algoritmer stora delar av våra liv. Vad är det ens?

"Ett av de bästa argumenten till tonåringar för att få dem att slita sig från sina skärmar kan vara att tala till deras rebelliska sida", menar krönikören.

"Ett av de bästa argumenten till tonåringar för att få dem att slita sig från sina skärmar kan vara att tala till deras rebelliska sida", menar krönikören.

Foto: Jessica Gow/TT

Krönika2024-06-16 12:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

“En uppsättning regler som används för att hantera stora mängder information eller data”, upplyser en googling av ordet om. Jag fattar inte riktigt hur det funkar, men jag fattar ju grejen. Att det styr mina sociala medierflöden och vad som ska dyka upp där på ett ganska obehagligt sätt till exempel. Har man klickat på en annons eller nån reklam fylls plötsligt hela flödet av andra liknande produkter eller företeelser. Och ju oftare just den där reklamen dyker upp, desto mer övertygad blir man ju om att man måste ha just den där tröjan eller det där schampot. Det värsta av allt är kanske att man så lätt kan fastna i sin egen lilla bubbla eftersom flödet snart är fullt av bara det man är intresserad av eller redan håller med om, helt utan nyansering eller andra åsikter. En av anledningarna till att jag hittills undvikit Tiktok är just det, att bara matas med sånt jag redan är intresserad av, men det är nog i och för sig lika illa med andra plattformar. 

undefined
"Ett av de bästa argumenten till tonåringar för att få dem att slita sig från sina skärmar kan vara att tala till deras rebelliska sida", menar krönikören.

Siffror visar att över 40 procent av dagens unga får all sin nyhetsrapportering enbart via Tiktok och en förundrad elev frågade häromdagen en kollega om det inte var fel i texten när det stod “i Aftonbladet”. Det borde väl vara “på Aftonbladet?” Eleven hade ingen aning om att det är en papperstidning också, vad är det liksom? Kanske är det dessutom sant att telefonen avlyssnar oss. Pratade med några kollegor om en tidigare elev som vi mindes och strax efter dök just den personen upp som vänförslag på facebook, har aldrig dykt upp där förut och det har heller inte hänt igen. Mystiskt! 

Ett av de bästa argumenten till tonåringar för att få dem att slita sig från sina skärmar kan vara att tala till deras rebelliska sida, läste jag nånstans nyligen. Genom att förklara för dem hur sociala medier är uppbyggda och att det hela tiden finns nån som tjänar pengar på att vi är så lättlurade och att de så enkelt kan stjäla så mycket av vår tid, skulle kanske kunna hjälpa. Som tonåring är man ju i det närmaste allergisk mot att nån annan styr över en och ens tid, det vill man inte. Faktiskt gäller det vuxna också, men ibland räcker det inte att veta allt det där. Man scrollar vidare ändå och blir mer och mer inne i sin egen lilla värld. I och med den nya AI-tekniken kan man ju heller inte vara säker på att det man ser och hör inte är fejk, hur verkligt det än ter sig. Läskigt faktiskt!