Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vi blir lyckliga av att bry oss om och hjälpa andra

”När olyckan är ute är det bäst att hålla sig inne” säger ett norskt talesätt.

"Barns upplevelse av lycka har troligen inte så mycket med pengar att göra", skirver Stephan Andersson i sin krönika.

"Barns upplevelse av lycka har troligen inte så mycket med pengar att göra", skirver Stephan Andersson i sin krönika.

Foto: Martina Holmberg / TT

Krönika2022-10-03 12:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Om nu olycka skulle ses som motsatts till lycka i kollektiv bemärkelse borde jag kanske följa rådet. Men just olycka som skapas av människor är väl kanske inte olyckor? Min fru lyssnar inte på mitt mummel och jag förstår henne, det finns en vardag att ta tag i och var sak har sin tid som bekant. Mitt försök att avnjuta morgonkaffet utomhus fick avbrytas och ja nu håller jag mig inne en stund. Ett gäng med, möjligen, gräsänder passerade just kvackande som om de försökte enas om mål och mening. Samtidigt tycktes det finnas en ledarand som bestämt att det var tid att lämna Sverige! Dom finns ju alltid, dom som kvackar högst utan att för den skull besitta större kunskap!

Mörka moln på himlen, gulnande träd, mörka kvällar, det är höst. Nu ska vi kura i kvällsmörkret och samtidigt nyttja så lite el som möjligt. Golven kommer att vara för kalla för nakna fötter men med raggsockor kan jag stå ut med 19 grader i rummen. Den corona som tidigare kändes så tung och dyster är nu liksom bara en liten del i tidens problemhög. Tyvärr blir denna problemhög grogrund för egoism och ovilja mot andra, andra som inte anses tillhöra och dom kan bli väldigt många! Kanske blir vi nu extra upprörda när landslaget i fotboll förlorar sin avgörande match. Även den möjliga lyckan i matchvinst berövas vi och vi letar efter någon att skylla på för inte kan det vara så enkelt att vi är sämre än våra motståndare? 

”En olycka kommer sällan ensam” brukade pappa säga i sin visdom. Vissa dagar ansåg han att det var säkrast att gå och lägga sig. Det fanns i min barndom en skillnad mellan slarv och olycka förstod jag och domare i den saken var far. Ofta hade jag ingen aning om det jag gjort skulle ses som en olycka eller som mitt fel. När far fann det handla om en olycka blev jag till och med tröstad för den olycka som drabbat mig.

Men olyckor torde ju ske utan skuld och det som sker i världen nu är inte utan skuld. Skuld kan såklart innehålla ett mått av oförmåga att göra bättre och oförstånd. Men att orsaka andras lidande blir ändå en skuld att bära på. En skuld som kommer att finnas kvar som ett brännande sår i flera generationers minnen. Som minnet av andra världskriget fanns kvar tills tillräckligt många människor inte längre förmådde koppla här och nu till då.

Kan upplevelse av lycka skydda oss mot upplevelser av olycka och olyckor? Vad är lycka för övrigt? Just upplevelse av lycka kan enligt forskning kopplas till BNP. I Sverige är vi alltså relativt lyckliga även om lyckan i Norge är ett snäpp större. Tidigare trodde man att det fanns en brytpunkt tidigt på inkomstskalan, både mellan och inom länder, där ökad rikedom inte ledde till ökad lycka. Men om en sådan brytpunkt finns, så ligger den relativt högt upp på inkomstskalan. Även den som tjänar över genomsnittet tycks alltså bli lite lyckligare av att tjäna ännu mer pengar. Utifrån denna forskning kan man förmoda att vi i dessa tider är allt mindre lyckliga. När det gäller relationer säger samma forskning att socialt stöd från vänner och familj det som har starkast koppling till lycka. Men, hoppas och tror jag, kan vi bli lyckliga av att bry oss om andra, av att hjälpa andra? Kan det göra oss lyckliga när vi upplever att vi inte drivs bara av egoistiska motiv?

Våra barn, världens barn, behöver uppleva någon form av lycka under sin uppväxt. Den lycka som finns att finna i att ge sig hän fullt ut och den lycka som finns i en trygg famn när olyckan är framme. Vuxnas förståelse eller oförståelse av världen smittar av sig på barnen. Barns upplevelse av lycka har troligen inte så mycket med pengar att göra även om fattigdom och brist såklart alltid är oroande. I dessa tider hör barn olika fragment av oroande nyheter. Vi behöver finnas där och tala om hur det är och känns. Vi vuxna behöver förmedla en tilltro och har vi den inte själva behöver vi finna den ihop med andra! 

När vi vuxna söker trygghet riskerar vi att hitta förenklade vägar då vi precis som barnen behöver få känna trygghet. Kameraövervakning, fler poliser, stängda gränser och fler vapen. Kanske skapar detta en upplevelse av trygghet men blir vi lyckligare och vilka av oss är de onda vi ska skydda oss mot?

Men oj, nu tittar solen fram mellan grå moln, kanske en påtår utomhus ändå?