Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Visst är bilderna kränkande

Norrköping2006-02-14 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Sandberg är väl medveten om hur kränkande bilderna i Jyllandsposten är. Trots kränkningen beslutade Sandberg den 8 februari 2006, att publicera en del av bilderna i "små format". Mycket märkligt med tanke på vad som har hänt i världen hittills!
Sandbergs inspirationskälla var Jerusalem Post i Israel. Jerusalem Post publicerade först inte bilderna men ändrade sedan attityd och återgav bilderna i tidningen. Sandberg på Folkbladet vill tydligen gå på samma spår som Jerusalem post. Detta visar hur israelska media påverkar EU:s skribenter, inte minst chefredaktörer.
Jag förstår att Sandberg vill väl, det bevisar han i texten. Man jag anser fortfarande att texten och kommentarerna hade räckt. Bilderna är fortfarande kränkande och bör inte publiceras, oavsett om Jerusalem Post publicerat dem eller inte.
Enligt telefonsamtal med Sandberg betonade han att han vill skriva för Folkbladets läsare. De bör veta hur kränkande bilderna är. Att enbart beskriva dem med ord är inte tillräckligt anser han. Jag hoppas ändå att svenska media stannar vid texter och avstår från att visa de kränkande bilderna.
Jag vill skydda vårt svenska samhälle från dem som vill ha oordning, och som nu kan ta tillfället i akt att skapa oordning och skylla på islam när de gör det. Isam Bardaqji

Svar:
Flera svenska tidningar har gjort precis så som jag valt att göra, nämligen publicera bilderna i faksimil.
Bara med det enda syftet att vi ska veta vad det är vi talar om. För att få människor att förstå att vissa av bilderna verkligen kan uppfattas som sårande.
Jag gjorde dem medvetet små, för att inte någon skulle drabbas som absolut inte ville se dem.
Det var ändå fel, menar Isam Bardaqji. Jag noterar i alla fall att han förstått att jag hade ett annat syfte än t ex Jyllands-Posten, vilket för mig känns viktigt och bra.
Läs mer om