Vem vill leva på bidrag?
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
För att ambitionerna skall lyckas vill de bägge partierna sänka ersättningarna i a-kassa, sjukpenning och förtidspensionering. Hur mycket, är lite oklart, men moderaterna har talat om en sänkning ner till 65%. Centern kan tänka sig lite mer och vill även ta hänsyn till försörjningsbördan. Antal småbarn och liknande faktorer.
De bägge partierna är dock rent principiellt överens om att ersättningsnivåerna ej skall vara för höga. Är skillnaden liten mellan att arbeta respektive leva på bidrag, väljer de flesta bidrag, är kungstanken i argumenteringen. Därför måste ersättningarna sänkas. Moderaterna vill också ha lägre skatter för löntagare och lägre arbetsgivareavgifter för arbetsgivare som anställer långtidsarbetslösa och långtidssjukskrivna. I kombination med bidragsförsämringarna skulle det leda till fler jobb anser de.
Hur kan jobben öka när a-kasseersättningen sänks? Tror verkligen moderater och centerpartister på fullt allvar att arbetslösa och sjukskrivna föredrar att leva på bidrag i stället för att arbeta? Förklara i så fall vad som kan ligga bakom motivet hos en låglöneanställd (exemplet är påhittat) som tjänar 15.000:-/mån. vid arbete, men endast 12.000:-/mån vid a-kassa, att föredra a-kassan. ( 80 % av lönen = akasseersättningen)? Vid högre löner blir skillnaden ännu större. En person som exempelvis tjänar 30.000:-/mån skulle förlora över 15.000:-/mån. En förmögen make/maka, miljonarv eller lotterivinster i miljonklass som eventuellt kan påverka arbetsvilligheten har ej beaktats, då dylikt ej har med själva arbetslösheten att göra.
Tacksam för svar.