Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Varför klagar Stig Andersson?

Norrköping2001-05-02 00:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Stig Andersson (SA) ondgör sig i en insändare i Folkbladet den 24 april över Inge Jacobssons sätt att angripa de ärenden som kommer upp i fullmäktige i Finspång.
Varför då? Jo, SA menar att Inge J. petar i detaljer när argumenten tryter. Om det är så, varför inte presentera bättre genomarbetade beslutsunderlag?
Till och med kommunfullmäktiges ordförande Gun Axelsson (s) har under pågående möte påtalat detta och gett Inge J. sitt stöd.

<b>Enkelt tysta Inge J</b>
Så enkelt ni kan tysta Inge Jacobsson om nu det enda han vänder sig emot är detaljer! Visa kompetens, ta fram bättre beslutsunderlag och sluta klaga på Inge J. Alla skulle nog vinna på detta. Stig Andersson, bollen är din!
Med utgångspunkt från SA m fl:s resonemang i ärendet måste man förmoda att var och en som fortsättningsvis vill ta över ett företag i kris här i kommunen, kan räkna med kommunala skattepengar i uppstarten. Detta enligt likställighetsprincipen. På fullmäktige var de flesta partierna överens om att affären var ett riskprojekt. Det är bara att hålla med. Man sade också att det inte fanns några garantier för framtiden. I detta sammanhang borde man fundera på vad som är en kommuns största prioritet. Det borde vara skola, omsorg och andra basverksamheter.

<b>En relevant frågeställning</b>
Om det värsta scenariot skulle inträffa (vilket jag givetvis inte hoppas) och företaget i Igelfors, trots satsningen från kommunens sida, skulle stängas, har ju skattemedel satsats i onödan och dessutom försämrat kommunens ekonomiska möjligheter att trygga basverksamheterna på orten.
Är detta rätt sätt att använda skattekollektivets pengar?
Man måste också fråga sig, går det att sälja ett hus i Igelfors om det inte finns några arbetstillfällen? Förmodligen inte utan problem, alltså måste människorna pendla i större utsträckning än idag, från orten.
Skolan måste även fortsättningsvis fungera, infrastrukturen måste förmodligen förbättras för att locka nya företag till etablering på orten osv.
Är detta en inhuman inställning?
Ett företag måste ha sådan bärkraft att man klarar sig själv, fattas pengar ska nog en bank vara samarbetspartner, istället för kommunen. En bank värderar riskerna i förhållande till bärkraften i företagsidén.
Dessutom borde sänkt skatt på arbete ge en företagare större möjligheter att få ekonomi i driften, eller hur? Kanske skulle tom fler jobb vara möjliga?
Finspångs kommun står just nu inför kraftiga sparkrav inom alla basverksamheter, i storleksordningen 20 miljoner kronor totalt.
Frågan infinner sig. Är det verkligen rätt att i detta läge riskera medborgarnas skatter på riskprojekt i Igelfors och Rejmyre?
Läs mer om