Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Upphäv förbudet om pensionsavgång

Norrköping2003-04-11 00:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
FN:s organ för internationella arbetsrättsliga frågor (ILO) har nu behandlat det överklagande från de fackliga huvudorganisationerna TCO och LO om beslutet för ett par år sedan om ett förbud att träffa kollektivavtal som möjliggör pensionsavgång före 67 års ålder.
Av de fackliga organisationerna var det framför allt TCO som drev kritik mot förslaget.
Argumentet från de partier som stod bakom förslaget var att lagstiftningen skulle anpassas till den nya pensionsreformen som drivits igenom några år tidigare och som siktar på en pensionsålder vid 70 år. Uttag före den åldern kommer ge mycket mindre i plånboken. Att denna linje står i bjär kontrast till hur det ser ut i verkligheten var det ingen som var intresserad av att berätta.

<b>Klart brott</b>
Att ILO nu sagt att denna lagstiftning är ett klart brott mot den fria fackliga förhandlingsrätten glädjer mig oerhört, eftersom jag i riksdagsdebatten i frågan - som vänsterpartiets företrädare - var oerhört ensam att tala emot lagstiftningsförslaget.
TCO drev redan före riksdagsbeslutet en intensiv kampanj mot förslaget och sade redan före beslutet i riksdagen att frågan skulle anmälas till ILO som kollektivavtalsbrott. LO hade samma uppfattning men valde att ligga lågt, eller som Ulla Lindvist (LO) sa till mig: "Vi driver inte kampanj, för då får vi en konflikt med regeringen." Efter lång tvekan ställde sig dock LO bakom TCO:s anmälan till ILO. Jag tycker det var bra att man till slut intog den ståndpunkten.
Själv fick jag kritik i tidningen Kommunalarbetaren för den linje som jag som vänsterpartiets företrädare drev. En mycket märklig kritk med tanke på hur den genomsnittliga pensionsåldern ser ut t ex bland Kommunals medlemmar.
Att medlemmarna inte delade tidningens inställning fick jag genom kontakter mycket belägg för.

<b>Givet svar</b>
Detta är nu historia och statsmakten har att förhålla sig till vad som ILO sagt, vilket också arbetslivsminister Hans Karlsson antytt att så ska bli fallet.
För mig är svaret givet. Sverige ska naturligtvis förpassa detta ingrepp i den fria förhandlingsrätten till historiens sophög.
Det kan inte anses vara särskilt hedrande att i strid med ILO och de fackliga organisationerna behålla den nuvarande lagstiftningen.
Läs mer om