Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Privatiseringar skapar orättvisor

Norrköping2001-11-08 00:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Jag tycker att det råder en skrämmande politisk utveckling i Sverige och i våra närmaste grannländer. Det är inte bra att allt mer privatiseras och bolagiseras i vårt samhälle. Enligt min mening så bildas det på lång sikt ett klassamhälle fullt med orättvisor när man privatiserar skolor, sjukhus med mera.
Jag anser att alla föds lika och att alla ska ha samma förutsättningar att lyckas. Det är inte möjligt om det krävs att man växer upp i enkomiskt välbärgad familj med rika föräldrar som har råd att erbjuda sitt barn en bra utbildning.
Låt oss säga att person A och person B föds samtidigt i Sverige med den enda skillnaden att A växer upp i en rik familj medan B växer upp i en familj med en kärv ekonomisk situation. När dessa barn kommer upp i skolåldern så har A möjlighet att gå i en dyr privatskola som har haft råd att anställa de bästa lärarna medan B tvingas gå i den kommunala skolan som då inte har haft möjlighet att anställa lärare med samma kompetens som de privata skolorna eller kan hålla med ordentligt studiematerial och bra lokaler. Om situationen är på det viset så är det ju inte svårt att räkna ut vem utav A och B som får den bästa utbildningen och därmed blir mest konkurrenskraftig i jakten på ett välbetalt yrke.

<b>Bästa sjukhuset</b>
Situationen är densamma om de skulle skada sig eller drabbas av en sjukdom. A kan tack vare sin trygga ekonomi söka sig till det bästa sjukhuset med de bästa läkarna och de mest underhållna lokalerna medan B tvingas stå i vårdkö för att sedan bli behandlad av läkare som kanske saknar utbildning och tillräcklig kompetens eftersom de utbildade läkarna med god kompetens har tagit jobb på någon bättre betalande privatklinik istället.
När de sedan blir gamla kan A unna sig en bättre äldreomsorg än B tack vare sitt mer välbetalda tidigare yrke som han i sin tur har haft på grund av sin bättre utbildning och cirkeln sluts.
Dessa situationer med skola, sjukvård och äldreomsorg är bara tre av många exempel på vilka orättvisor som skulle kunna uppstå om privatiseringen och bolagisering av områden inom den offentliga sektorn får fortsätta i samma takt som nu. Jag vill också nämna att jag anser att skolor, sjukhus med mera ska vara statliga och inte kommunala eftersom det också skapar orättvisor i och med att en person som växer upp i exempelvis Danderyd automatiskt får en bättre utbildning och sjukvård än vad en person får som växer upp i en kommun med många arbetslösa och lågavlönade.

<b>Tar efter USA</b>
I Sverige har vi en tendens att inom de flesta områden ta efter USA och andra västerländska stormakter. I USA är det praktiskt taget omöjligt att slå sig fram och göra en framgångsrik karriär om man inte har en god ekonomisk grund att stå på. Den så kallade amerikanska drömmen, att man ska kunna börja med två tomma händer och ändå göra en framgångsrik karriär, framstår för mig mest som en myt. Detta gäller framför allt inom politiken och som exempel på det kan nämnas att det väl knappast är en slump att alla amerikanska presidenter har varit uppvuxna i mer eller mindre rika familjer.
Slutligen vill jag säga att jag naturligtvis tycker att man ska få ut något av hårt arbete och därmed få möjlighet att unna sig en bättre levnadsstandard. Men för den delen ska ingen ska få börja livet med ett försprång gentemot någon annan bara för att man råkar vara uppväxt i en rik familj.