Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Politiska beslut kan inte trolla fram högre löner

Norrköping2005-02-19 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Kära moderata 30-40-gruppen. Vilken etik tillämpar ni egentligen när ni i er insändare (17/2) lägger ord i min mun som jag aldrig har yttrat?
Först skriver ni att jag har påstått att Karolinska institutet vill förleda folk att inte gå till jobbet. Sedan skriver ni att jag sällar mig till en skara som tycker att pressen, kungen(!) och kritiska medborgare borde hålla tyst. Det är faktiskt rena lögner.

Intressant studie
Precis som jag skrev i min text tycker jag att resultatet av Karolinska institutets studie i huvudsak är såväl intressant och trovärdigt som relevant. Den pekar på många problem som är viktiga att ta itu med.
Till exempel dålig kontakt med och uppföljning av sjukskrivna, begränsade möjligheter att som sjukskriven vidareutbilda sig och byta arbetsplats, diskriminering av kvinnor på arbetsmarknaden och ojämställdhet i hemmen.
När det gäller lösningarna på dessa problem tror jag att alla partier, liksom arbetsgivare och olika myndigheter, har anledning att vara självkritiska eftersom vi uppenbarligen inte har gjort tillräckligt, även om det är komplexa sammanhang som ligger bakom och det knappast finns några enkla universallösningar.

Populism
Det jag däremot tycker är tråkigt är att en undersökning som lyfter fram så många angelägna områden att ta itu med enbart resulterar i rubriker som "Det lönar sig inte att arbeta" eftersom jag tror att det riskerar att underblåsa den egoism och missunnsamhet som vi av historisk erfarenhet vet lätt sprider sig på solidaritetens bekostnad i tider när många står utanför arbetsmarknaden.
Att ni moderater välkomnar populistiska debatter som dessa förvånar mig i och för sig inte. De förslag som ni emellanåt lägger fram där svaga grupper ställs mot varandra, till exempel sjukskrivna mot låginkomsttagare, eller kanske ännu värre sjukskrivna mot av andra sjukdomsorsaker sjukskrivna, tror jag bidrar i högsta grad till att skapa samma sorts misstro och avundsjuka mellan människor.
Ett sådant samhälle vill inte jag ha.
Jag välkomnar naturligtvis en livlig debatt kring den alltför höga sjukfrånvarons orsaker, våra bidrags- och försäkringssystem samt åtgärdandet av det fusk som säkerligen förekommer och troligen alltid kommer att förekomma. Oavsett vem som för den.
Men om moderaterna vill att den debatten, trots att de allra flesta sjukskrivna uppger att de inget annat hellre vill än att återvända till arbetsmarknaden, ska ta sin utgångspunkt i myten om att mängder av människor ligger hemma och loppar sig och lever flott på sjukförsäkringen tycker jag att de visar brist på respekt för alla sjukskrivna.

Arbetet har ett värde
Till Robert Höglund vill jag bara säga att huvudpoängen med min text var att ifrågasätta begreppet "tjänar på". Jag tror nämligen att arbetet för de flesta har ett värde utöver lönen, vilket jag också tycker framgår av Karolinska institutets undersökning.
Huruvida man vill lägga sina överskottspengar på restaurangbesök eller ta med sig matlåda och använda pengarna till annat är naturligtvis upp till var och en, oavsett vad man tjänar.
Enligt min erfarenhet är dock problemet att många inte har något val eftersom de inte har några pengar över till restaurangbesök när alla måsten är betalda.

Kan inte trolla
I kampen för att få upp lönerna för de sämst betalda yrkesgrupperna står vi enade, Robert Höglund. Men det är något som måste avgöras mellan arbetsmarknadens parter och kan inte trollas fram genom politiska beslut.
Vad politiska beslut däremot kan är skapa förutsättningar för löneökningar. Bland annat genom att ta itu med de problem som många sjukskrivna anger som hinder för att återgå till arbete.
Dock inte genom att straffa dem ytterligare genom sänkta ersättningsnivåer.
Läs mer om