Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Politikerna skapade stafettläkarna - inte vi

För åtskilliga decennier sedan, redan som MUF-ledare, sade Anders Björck: "I det här landet finns alldeles för många, som tycker och tror, och alldeles för få, som vet och kan."

Vad betyder vårdvalet i praktiken? Bättre för några, men sämre för flertalet, befarar insändarskribenten. Foto: Erik G Svensson/Scanpix-arkiv

Vad betyder vårdvalet i praktiken? Bättre för några, men sämre för flertalet, befarar insändarskribenten. Foto: Erik G Svensson/Scanpix-arkiv

Foto: ERIK G SVENSSON

Norrköping2009-09-14 03:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
H Backman "tror inte det är arbetsvillkoren som är orsaken till att bemanningsföretag växer upp i vårt land" - och bekräftar därmed Björcks påstående än en gång. Tror verkligen H Backman, att majoriteten av stafettläkarna skulle lämna ett fast jobb, som de trivdes med, för att i stället ständigt vara inhoppare och aldrig kunna rota sig på samma plats? Med alla negativa sociala konsekvenser detta medför? Det tror inte jag. Däremot har jag åtskilliga kollegor, som resonerar ungefär så här: "Om sjukvårdshuvudmannen nu envisas med att behandla mig som lort, kan jag åtminstone se till att ta ordentligt betalt för det", varpå man hör av sig till ett bemanningsföretag. Dessutom har H Backman fått min inställning fullständigt om bakfoten. Jag drar ingen lans för vare sig bemanningsföretag eller stafettläkeri utan konstaterar bara, att om ansvariga för svensk sjukvård - huvudmännen - hade skött sin långsiktiga planering och behandlat sina anställda som folk, hade problemet aldrig uppstått! Naturligtvis ingår patientperspektivet i läkarutbildningen. Till skillnad från politiker och administratörer är det ju den kliniskt arbetande personalen, som dygnet runt skall se till, att patienterna får den vård de behöver. Samma personal kan till slut få nog av usla villkor och därför byta arbetsgivare - till ett bemanningsföretag. Innan H Backman drar ytterligare en felaktig slutsats, bör han veta, att jag i hela mitt liv uppburit lön av offentliga arbetsgivare och således inte själv deltagit i någon stafett, anordnad av bemanningsföretag. Men det har varit frestande åtskilliga gånger, när något nytt, idiotiskt påfund pressats på oss från ansvariga beslutsfattare - inte sällan från det parti Backman är ansluten till.