OS i Kina kan bli arena för dialog
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Det är bra att aktualisera frågan, att faktiskt göra en koppling mellan idrottsutövande och frågor som rör demokrati och mänskliga rättigheter. För mig hör detta nämligen ihop.
Idrotten är en lika stor del av samhället, kanske större, som många andra företeelser. Att, som vissa företrädare för idrotten, hävda att idrotten ska stå utanför politiska frågor är bara ett sätt att sticka huvudet i sanden för att slippa ta ställning för eller emot brännande samhällsfrågor i stort.
Inkonsekvens
Det som är märkligt är att det går bra att i vissa sammanhang prata om idrottens samhällsnytta och arbete med etik och moral och i andra ställa sig vid sidan om. Men det är också märkligt hur inkonsekvent regeringsföreträdare kan vara när det gäller att agera mot olika länder.
Handelsutbytet sägs vara bra för demokratiseringen i Kina, Ericssons engagemang i landet är positivt medan det passar bäst att bomba Irak och fd Jugoslavien till demokrati.
Var finns konsekvensen i det resonemanget? Svaret är att det inte finns någon. Det som styr kritiken är, som så många gånger förr, ekonomi. Kina kommer i framtiden att vara en av världens styrande ekonomier i den globala kapitalistiska världen, då vill man inte riskera att stöta sig för mycket med dem på det området.
Ifrågasätt andra
Andra länder som inte har den betydelsen kan man däremot behandla nästan hur som helst. Varför inte ifrågasätta Israels deltagande i OS? Det är ju en ockupationsmakt som legitimerar mord på palestinska meningsmotståndare? Eller USA:s Atlanta-OS-arrangemang?
"Världens största demokrati" har fortfarande dödsstraffet kvar i många stater, och har dessutom lyckats välja den som fick minst röster i presidentvalet till president! Frågor som rör demokrati är mer komplicerade än vad många vill göra gällande.
Använd idrottens kraft och betydelse för att sätta press på regimer som motarbetar demokratin, men gör det med konsekvens. Det är bättre att föra samman människor för öppen dialog, det gynnar demokratins utveckling och öppnar upp slutna samhällen. Det kan därför t.o.m. vara bra att låta idrotten bli ett sätt att skapa arenor för dialog.
Med andra ord kan ett OS i Kina kanske hjälpa demokratirörelsen i sina strävanden. Är man inte konsekvent blir det bara dubbelmoraliska floskler!