Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Orimligt flytta jobb med EU-stöd

Norrköping2002-01-18 00:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Svar till riksdagsledamot Carlinge Wisberg (v).

Det är orimligt att använda EU-stöd för att flytta från ett land till ett annat. Det påpekade jag och många andra med kraft redan i samband med Ericssonkrisen i Norrköping 1997-98. Två av mina kollegor som ansvarar för frågorna har tillsammans ställt frågor till kommissionen om detta. Syftet med strukturstöden är att skapa mer lika förutsättningar mellan olika regioner i Europa.
Men det är naturligtvis inte tänkt att stöden ska användas för att konkurrera ut redan existerande arbeten. Vi väntar nu på svar från kommissionen, därefter får vi agera för att få en översyn om vad som gått snett.
Det viktigt att vi försöker att skapa vissa gemensamma minimiregler för vad som ska gälla för alla företag i EU. Det kan handla om krav på att de anställda tidigt ska få information om hur företagsledningen tänker agera och att skapa gemensamma arbetsmiljöregler.
På dessa områden har vi redan kommit långt inom EU.

<b>Öppen för omvandlingar</b>
Det är dock viktigt att betona att man inte kan stoppa företagsnedläggningar. Den svenska modellen har gått ut på att skapa en långsiktig ekonomisk utveckling som är öppen för strukturomvandlingar. Är det så att andra länder kan erbjuda väsentligt lägre kostnader för sin produktion än vad Sverige kan så ska vi inte konkurrera med det.
I sådana situationer gäller det att staten eller arbetsgivaren går in med åtgärder i form av till exempel vidareutbildning. Det är viktigt att inte tro att vi kan rädda jobben bara genom att lägga på företagen för höga kostnader vid en företagsnedläggning.
Det skulle leda till ett dåligt investeringsklimat i Sverige och att vi därmed får svårare att attrahera de nya jobben.
I dag har Sverige ett mycket bra företagsklimat som det är viktigt att även fortsättningsvis slå vakt om.
Läs mer om