Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Inte varmare globalt

Foto: Nick Cobbing / Greenpeace

Norrköping2009-06-27 03:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Klimatet är i fara, skriver Naturskyddsföreningens klimatobservatör i Folkbladet 22 juni. Det blir verkligen varmare! Kanske det. Lite beror det förstås på vad man menar med värme.Jag hade alltså (FÖ 13 juni) tittat på SMHI:s statistik för Uppsala 1722 - 2004, och sett att våra somrar (juli månad) är ungefär som de brukat vara sedan 1700-talet. Det varmaste decenniet var faktiskt 1760-talet (dygnsgenomsnittet var 18,1º), och det kallaste 1960-talet (15,4º).Om man håller sig till enstaka år efter 1900 så hade 1901 en varm juli (20,7º), liksom 1914 (20,8º), medan däremot det sista året i Uppsala-tabellen, 2004, bara hade 16,0º i juli.Vintrarna har förstås blivit mildare i våra nejder på senare år - ännu på 1980-talet brukade man ju kunna åka skidor flera veckor i Kolmården. n n Men har det blivit varmare globalt, för hela jorden? Inte nu längre. Mätorganisationer som GISS och RSS är helt tydliga med att 1998 var det varmaste året. Numera pekar temperaturkurvan lite nedåt.Sedan kan man ju undra var någonstans det blev varmare, mot slutet av 1900-talet. RSS använder satellitmätningar som underlag. Kartan visar att det var norrut som det blev varmare: norr om Peking, i Tyskland-Skandinavien, på Grönland (men inte i USA-Canada). Plus 0,6º Celsius eller så på dessa 30 år. I övriga världen är det en mycket liten ökning eller (söderut) rentav en nedkylning.Om åren blir lite varmare här i norr kan vi nog leva med det, alldeles särskilt som det tydligen är vintrarna - inte somrarna - som har värmts upp. Om hettan ökade nere i tropikerna vore det värre. Men där har alltså inte skett någon nämnvärd temperaturökning. I bl.a. Peru och vissa områden i Östafrika har det till och med blivit lite kallare sedan 1979, enligt kartan från RSS.
Läs mer om