Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Håll nere elpriset - behåll kärnkraften

Norrköping2004-10-12 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Socialdemokraterna, centern och vänsterpartiet har kommit överens om att Barsebäck 2 ska stängas nästa år.
Förberedelserna för detta påbörjas omedelbart. Detta är tragiskt för alla de människor som den senaste tiden har drabbats av allt högre elpriser. Det har varit skattehöjning på skattehöjning på elen. Det har införts kostnadsdrivande så kalladeel-certifikat. När utbudet av svensk el minskas ytterligare så kommer som ett brev på posten ytterligare höjda elpriser. Inte nog med att den importerade elen är dyr, den produceras ofta på ett dåligt sätt för miljön. Dansk eller polsk el är ofta kolproducerad, vilket ökar utsläppen av koldioxid. Växthuseffekten kommer att ytterligare förstärkas med de miljontals ton koldioxid som släpps ut, när det är kol som ska förbrännas för att få fram mer el.
Kalla vinterveckor går det åt stora mängder el i Sverige. Svenska kraftnät bedömer att den maximala elförbrukningen söder om Gävle är 23 000 MW medan produktionskapaciteten inklusive import från norr är maximalt 20 000 MW. Det kan alltså vid fullelproduktion i södra Sverige ändå uppstå ett underskott om 3 000 MW. Det är möjligt att täcka en stor del av detta genom import, bland annat har kabeln från Polen en importkapacitet om 600 MW.
Problemet är naturligtvis att när vi behöver importera mycket el är samtidigt länder som Norge, Danmark och Polen i stort behov av sin el.
Det kan uppstå en akut brist på el och då planeras det för en cirkulerande avstängning av delar av det svenskaelnätet.
Inför hotet av stora klimatförändringar borde det vara dags att ompröva synen på kärnkraften. En fortsatt användning av kärnkraft är nödvändigt om vi på allvar ska kunna få ner utsläppen av koldioxid och kvävedioxid.
Läs mer om