Eleverna viktigast
Hästgymnasiet fortsätter att röra upp känslorna (personerna på bilden har inget med artikeln att göra). Foto: Henrik Montgomery/Scanpix
Foto:
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Bengt Hagman väcker en intressant fråga när han kritiserar mig för mitt agerande i frågan om Hästgymnasiet.
Han menar att man i nuläget måste sätta ekonomin först. Det bygger på att friskolor skulle innebära ökade kostnader, vilket inte stämmer. Alla gymnasieskolor, kommunala och fristående, får exakt lika mycket för sina utbildningar. Har kommunen ett gymnasieprogram som kostar sextiotusen kr per plats så får en fristående gymnasieskola lika mycket. De senaste åren har faktiskt friskolorna sparat kommunen miljontals kronor. Vi har nämligen haft väldigt många elever, men har sluppit bygga nya skolor och utöka vår organisation eftersom friskolorna fångat upp denna uppgång.
Men visst kan det vara krångligt för en kommun om ungdomarna väljer fristående skolor istället för de kommunala. Men vad är då viktigast, kommunen eller ungdomar? Svarar man kommunen så blir den logiska konsekvensen att man ska motarbeta och försöka stoppa fristående skolor. Är svaret ungdomarna, så blir istället politikernas uppgift att försöka klara dessa förändringar så smidigt som möjligt - och samtidigt försöka göra de kommunala skolorna så konkurrenskraftiga som möjligt. De tappar ju elever eftersom eleverna anser att friskolorna är bättre. Deras åsikt och val måste vi respektera. Det är elevernas valfrihet och rätt att välja den utbildning de tycker är bäst som är det viktigaste, inte om skolan drivs av kommunen eller någon annan.
Med vänsterpartiets ökade inflytande i Norrköping har kommunen gjort en rejäl vänstersväng i många frågor. Den alltmer negativa inställningen till friskolor är en, med överklagandet av Hästgymnasiet som lågvattenmärke. Tyvärr verkar Lars Stjernkvist dela vänsterpartiets uppfattning, han går i alla fall i deras riktning. Det är inte friskolorna det är synd om då, det är eleverna.
n